Ytterst i Kragerøskjærgården, vendt ut mot Skagerrak i øst og som vern mot havet for innsiden, finner vi en eksotisk liten øy kalt Stråholmen. Denne lille øya, beliggende 2km nord for Jomfruland, er kjent for sin vakre bebyggelse, og noen vil kalle dette den aller fineste øya i Skjærgården. Her ute kan du nyte skjærgården på sitt beste i et utrolig flott naturlandskap. Bade, fiske og turmulighetene er mange og er du interessert i fugletitting kan dette være stedet for deg. Stråholmen er også en del av Jomfruland nasjonalpark!
Eksotiske Stråholmen
På det lengste er Stråholmen omtrent 1,5km lang og på det bredeste 2km, den består av 610 mål hvorav 100 av de er utlagt til naturreservat og 330 til landskapsvernområde. Øya ligger lengst øst i Kragerø Kommune og grenser til Bamble kommune i nord. Det høyeste punktet her ute finner du 1,6 meter over havet.
Stråholmen er, sammen med Jomfruland, en del av Raet som ble dannet ved brefronten av innlandsisen som lå over Norge. Dette skjedde under havoverflaten for ca 12000 år siden. Da Stråholmen steg opp av havet for ca 2500 år siden, dannet det seg en hud av stor stein på overflaten. Etter hvert ble øya mer eller mindre dekket av krattskog.
Stråholmen var i tidligere år befolket med 5-6 gårder og bortimot 100 mål dyrket mark. I dag er det kun fritidsboliger her ute og ikke noen form for jordbruk, det er derimot satt ut villsau for å holde vegetasjonen nede. Bosettingen har ført til et svært vakkert og særpreget kystkulturlandskap. Dyrking av jorda medførte rydding og bygging av steingjerder og rydningsrøysene forteller at her har man dyrket i mange hundre år. Dagens 4,5 km med steingjerder og rydningsrøyser er blitt til over en lengre tidsperiode, helt frem til vårt århundre, og de forteller hvilket slit det gjennom flere århundre har vært å rydde arealene for så å legge til rette for dyrking og beite.
Husdyrholdet har gitt et åpent landskap med et rikt biologisk mangfold.
Klyngetunet på Stråholmen er bygget opp over en periode på 300 år. På avstand ser det ut som om det ligger en liten landsby midt på øya. Tunet ved husene ble kalt for "Torget". De eldste bygningene vi i dag har er trolig fra slutten av 1700 tallet og tidlig 1800. Bygningsmassen med enkelthus er viktige kulturminner, men det er bygningsmassen som helhet med sin store grad av autentisitet som gjør klyngetunet til noe unikt. Noe lignende har vi svært få eksempler på i vår del av landet.
Losstasjon og steinmolo.
Øya var opprinnelig losstasjon, og historien forteller at i kaperlosens tid satt losguttene på hustakene og speidet etter master og seil i horisonten. Det var viktig å følge med fordi den første losen som kom fram til skipet, fikk oppdraget. Øyas beliggenhet ute i havgapet var ideell som base for losvirksomhet. Etter hvert som trelasthandelen med Holland og England tok seg opp på sytten og attenhundretallet, ble det et økende behov for losing inn til byene. Stråholmen lå særs gunstig til for skuter som skulle til Skiensfjorden.
Rundt hele øya er det grunt vann, mange skjær og båer med bare et innløp, som ligger på nordsiden. Der finner vi den store stein-moloen som staten bygget i midten av 1890-årene. Havneforholdene på denne del av kysten var svært dårlig og det var verken sikkert for mennesker eller båter at skøytene lå fortøyd i nedslåtte påler et stykke fra land. Da en av losskøytene rev seg løs en stormværsnatt og ble ødelagt, og senere en los med 2 barn druknet på vei i land fra skøyta, ble det satt fortgang i bygging av en landgangsbrygge. Denne ble ødelagt, men en ny steinbrygge ble bygget over den gamle samt en helt ny pir vest for denne. Dette anlegget stod ferdig i 1892 og er gjennom årene reparert en rekke ganger slik at det i dag fremstår som et godt vedlikeholdt anlegg.
Fugletitting.
Er du interessert i fugletitting er slutten av mai/begynnelsen av juni en flott tid å dra til Stråholmen. På denne tiden av året er nesten alle trekkfuglene på plass og du kan være sikker på at litt av hvert dukker opp nettopp her ute. Du kan med fordel hyre en taxibåt fra Kragerø sentrum, og ikke glem kikkerten!
Transport ut til Stråholmen.
Det går ikke offentlig transport ut til Stråholmen, men du kan med fordel ta privat båt eller hyre en taxibåt. Informasjon om taxibåtene i Kragerø finner du her.
I steinmoloen er det ypperlige forhold å legge til båten, utenfor sesongen er det god med plass, men i høysesongen kan det nok ofte være litt trangt om plassen. Det er derimot gode forhold for feste til land langs hele Østre øya. Rundt Stråholmen er det mye skjær og farvannet er ikke det enkleste å navigere seg frem i. Det anbefales derfor å følge anvisningene på skjøkartene. Fra nord-øst (med sikte fra Fyret i Langesund og rett inn molo åpningen) er det tryggest innseiling.
Ved dette idylliske tjernet hentet Theodor Kittelsen sin inspirasjon til maleriet…
Hyggelige og stemningsfulle salgsutstillinger av alle slag, i Skolen, Bua og Velhuset på…
Opplev et fantastisk panoramautsikt over skjærgården og Skagerrak på toppen av…
Jomfruland nasjonalpark omfatter produktive sjøområder, rikt naturmangfold og vakre…
Skåtøy er den største øya i skjærgården, og byr på flotte turmuligheter for alle og…
Opplev Skåtøy er et nettverk av ti bedrifter på Skåtøy, som leverer alt av opplevelser…
På Rognstranda i Bamble kan du spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie…
Krikken Kystfort ligger på den ene enden av øya Skåtøy, strategisk plassert rett ved…
Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner…
I den bratte sørvestvendte hellinga i Rognsflauene, fra Tangvaldkleiva og sørover til…
Strømtangen fyr er et av tre fyr i Kragerø og ligger mellom Rapen og Skjørsvik. De to…
I Bamble finner vi de eldste bergartene i Geoparken. Opp mot 1500 millioner år gamle…
Bambles landskap – spennende geologi gjennom millioner år
Veten er Øyas flotte utsiktspunkt. Herfra har man mulighet til å oppleve imponerende…
Kragerø kirke ble innviet i 1870 og er en nygotisk kirke tegnet av Georg Andreas Bull og…