Skien kommunes berggrunn består av et mangfold bergarter med ulike aldre og ulike historier. Eldst er det gamle grunnfjellet som utgjør store deler av kommunearealet mot vest. Bergartene du finner her er over 1 milliard år gamle, og kalles derfor for prekambriske bergarter. Mest utbredt er granitt, gneis og amfibolitt. Her kan du lese mer om geolokaliteter i Skien.
I Skien kan du besøke Kapitelberget hvor du kan se ruinene av en kryptkirke. Det finnes kun fire slike kirkeruiner i Norge. De typiske fossilene som finnes på Kapitelberget er rester etter sjøliljer, bikakekoraller, begerkoraller og kjedekoraller, samt en utdødd type svamper (stromatoporoider).
Glasergruva er det første gruveanlegget til Fossum Jernverk, og den første jerngruva som kan tidfestes i Norge, ferdigbygget i 1543. Det var drift ved Fossum Jernverk frem til 1876. I dag er Glasergruva et fredet kulturminne. Mikaelshulen er en fjellhule, 30 m over vannflaten, nord for Løveid i Skien. Hulen er resultatet av dypforvitring av granittiske gneiser, og ved senere utvidelse av mennesker.