Henrik ble født inn i en privilegert posisjon. Begge foreldrene, Knud og Marichen (født Altenburg), tilhørte byens absolutte overklasse av embetsmenn og patrisiere.
De økonomiske nedgangstidene på 1820- og 1830-tallet rammet også familien Ibsen. I 1835 flyttet familien fra Skien sentrum til sommerstedet på Venstøp, fem kilometer nord for Skien sentrum. Etter at lystgården Venstøp ble solgt på tvangsauksjon i mars 1843, flyttet familien i løpet av høsten 1843 til bydelen Snipetorp. Snipetorp er det eneste autentiske bymiljøet som er igjen fra Henrik Ibsens tid i Skien.
Den da 15 år gamle Henrik reiste med lastebåten «Lykkens Prøve» til Grimstad - der han ble apotekerlæring og forfattet sitt første drama. Henrik var hjemme hos familien noen sommeruker i 1845, og han var også innom i 1850, da han var på vei til Christiania for å bli student. Etter dette er det ikke kjent at Henrik Ibsen besøkte Skien.
En bybrann i 1886 la Skien sentrum i ruiner, og det Skien som gjorde inntrykk på Henrik Ibsen som barn ble borte. Barndomshjemmet på Venstøp er i dag museum, Henrik Ibsen Museum.
Ibsengården i Snipetorp
Det er vanskelig å vite med sikkerhet om Henrik Ibsen selv bodde i Snipetorp. Han var blitt 15 år våren 1843, konfirmert 1. oktober og måtte klare seg selv. Han var hjemme på ferie fra Grimstad noen sommeruker i 1845, og han var innom på vei til studier i Christiania i 1850.
Første etasje i bygården ble leid ut for å gi inntekter til familien Ibsen. I bakgården drev Knud Ibsen med hønseavl, også det for å spe på inntektene. Han hadde på denne tiden ikke noe fast arbeid, men jobbet litt her og der. Blant annet hjalp han folk som ville reise til Amerika.
Ibsengården i Snipetorp er i dag bolig for kunstnere som mottar Skien kommunes kunstnerstipend.
Spor av Ibsen i Skien
En oversikt over sporene Henrik Ibsen har satt etter seg i Skien er samlet i brosjyren Ibsen i Skien.