Frivillig – løypeengel – turstifadder – løypevaktmester - ildsjel….. kjært barn har mange navn. Og KJÆRE det er de, alle de som frivillig stiller opp og gir av sin tid slik at du og jeg kan få gode turopplevelser!
Æres dem som æres bør
VandreTelemark vil bruke anledningen til å heie frem de fantastiske ildsjelene og alle frivillige som hver eneste dag gjør det mulig å gå trygt på tur i naturskjønne Telemark!
I løpet av de siste årene er det tilrettelagt, skilta og merka flere hundre kilometer med turstier i VandreTelemark. Det vil si at mens vi koser oss på tur er det noen som har stått på hodet i kulissene og jobbet dugnad. Men hva er det som driver disse løypeheltene våre til å gjøre en innsats for andre?
”Ei meiningsfylt fritid” ser ut til å være en fellesnevner.
Oppstarten
Det er ikke tilfeldig at vi har valgt å ha fokus på vandring som aktivitet for turister i Telemark. Starten på organisert skilting og merking av turstier i Øvre-Telemark starta tidlig på 1990-tallet. Da begynte det å bli etterspørsel etter turstier fra tilreisende. Dermed satte ivrige, lokalkjente turgåere i gang med merking og skilting slik at også turistene skulle få ta del i de gode turopplevelsene. Og som en lokal ildsjel konkluderer: ”då fekk me sett oss litt rundt sjave og oppdaga at det var utruleg mange flotte turar i heile kommunen! Men det var jo søndeleg å ha så mykje fint turterreng – og så visste ikkje folk om det!”
Arbeidsinnsats og timebruk
Spør du en ildsjel om hvor mange timers arbeid han eller hun legger ned per tursti, da er det rimelig sikkert at du vil få et slikt svar: ”kor mykje tid me brukar? Me tel ikkje timar veit du. Me tel mange fine turar ekstra!” .... fritt oversatt betyr dette MANGE timer med utrettelig dugnadsarbeid!
Drivkraft
Den viktigste drivkrafta i det frivillige arbeidet synes å være gleden over å få folk ut på tur! ”Betalinga” er kort og godt å se glade turgåere som setter pris på det arbeidet som blir gjort. For ingen som er ute er i dårlig humør, og for den som tilrettelegger er det givende å se at andre får ta del i de gode turopplevelsene. Som ildsjelene selv sier: ”det å gå saman, historiane som kjem fram og vert delt undervegs på turen, opplevinga av fellesskap medan ein går, dei vakre omgjevnadene….. det er det å dele turgleda som er det viktigaste! ”
Lårdalstigens Grand Old Man
Vår eldste turstifadder er lårdølen Einar Strand. Han er 86 år og ivaretar den tøffeste løypa av alle: ekspertruta Lårdalstigen! Visste du at Einar går Lårdalstigen minst en gang i uka (!) gjennom sommersesongen, bare for å sikre at alt er som det skal langs løypa.