I Gjerpen i Skien finnes det flere flotte felt med bronsealder-ristninger som for eksempel Løberg, Wattenberg, Bergheim, Fossum, Mæla og Venstøp.
Ristninger sees best når sollyset kommer inn fra siden, oftest om morgenen eller sen ettermiddag/kveld (tidspunkt varierer med tid på året) og fra felt til felt. Evnt. kan man gå i mørket med lommelykt og belyse feltet fra siden.
Fossumsfeltet i Skien
Blant de første helleristningene som ble funnet i Norge, var Fossumfeltet. En har lenge antatt at Fossumfeltet er ca 2800 år gammelt, fra yngre del av bronsealderen. Helleristningene viser skip, fotsåler og solsymboler fra bronsealderen. Solsymbolene i form av hjulkors er ikke unike figurer i seg selv, men det er helt spesielt at det er så mange samlet på ett sted, og at de utgjør hovudmotivet på feltet. Flere av dem er usedvanlig forseggjorte.
Bronsealderens bilder og tegn er tolket som religiøse minner knyttet til bronsealderens gudsdyrkelse, kanskje særlig til dyrkelsen av sola som opphavet til all fruktbarhet. De kan også tolkes som hjul eller skjold, eller som alle 3 ting på en gang. Både sol, hjul og skjold er viktige bronsealdersymboler.
På feltet på Fossum, som er et av Norges fineste i sitt slag, har man fått bygget en publikumsrampe, slik at man unngår å tråkke opp i helleristningene. Det er også montert lysprosjektorer, som gir en helt spesiell effekt. Fra midten av oktober til midten av mai, vil de bli dekket til for å unngå issprengning.
Når du skal besøke helleristningene, følg skilting fra Hyniveien og inn på Jernverksveien. Det er parkeringsplass til 2-3 biler. Området er ikke tilgjengelig for rullestolbrukere.
Bergheimsfeltet i Skien
Feltet består av skipsfigurer, mennesker, dyr og skålgroper.Skipsfiguren viser et helt skipsmannskap som i de fremstrakte armene holder padleårer frem for seg med årebladet opp i luften. På flere av årene kan man tydelig øverst se en liten utvidelse som markerer det flate bladet.
Løberghaugen i Skien
Ligger på privat grunn. Ca. 3000 år gammel. Det godt bevarte feltet viser 40 figurer av bl.a skip, solsymboler i form av sirkler, hest med rytter, dyr og fotsåler. Det finnes mange dyrefigurer på Løberghaugen, og de ser ut til å gjengi hester og representerer en strekformet type med hode, hale og fire ben. Her finner finnes både et hjulkors og en annen form for kretstegn, nemlig to grupper av konsentriske sirkler.
Veibeskrivelse: Følg Håvundveien over Ballestadhøgda. Ta av i Bratsbergkrysset og kjør Løbergveien tvers over Gjerpensdalen i retning Skifjell, forbi Løbergområdene. Helleristningfeltet ligger på høyden ca. 700 meter fra veikrysset, på nordsiden av husene.
Besøk Henrik Ibsen museum i Skien og opplev dramatikerens barndomshjem som den var når…
Glasergruva i Skien er den første jerngruva som kan tidfestes i Norge og var ferdigbygget…
Glasergruva i Skien er det første gruveanlegget til Fossum Jernverk, og den første…
Gjerpen kirke ligger i Skiens nordre utkant, og er en vakker steinkirke, bygget i romansk…
Skien er en kommune med utrolig stort geologisk mangfold. En tur tvers over…
Børsesjø er en frodig oase med et rikt fugleliv rett ved Skien sentrum, nord i…
Lie kirkegård er en historisk kirkegård som fortsatt blir brukt i dag. Foreldrene til…
Aleksel Bordusov surrealistiske verker preger vegger over hele verden. Motivet i…
Telemark Kunstsenter er et informasjonssenter og en formidlingsinstitusjon av…
Skien kirke ble ferdig i 1894 og har 1400 sitteplasser. Kirken ligger midt i byen og med…
Et enkelt motiv med budskap om å verne om freden og vår natur.
Bydelen Skotfoss i Skien ble hovedsakelig bygd opp omkring 1900, rundt…
Spaik er en urban kunstner, med fargerike verk inspirert av latinamerikansk folklore.