I august 2017 åpnet de nye kyststiene på Bjørkøya utenfor Brevik. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom DNT Telemark, Velforeningen på øya, Bjørkøya Utvikling og Herøya arbeiderforening. Prosjektet er finansiert av Telemark Fylkeskommune og Porsgrunn Kommune. I tillegg ligger det mange frivillige dugnadstimer i forbindelse med rydding og merking av stiene. (Tekst: DNT Telemark)
Kyststiene
Stiene tar deg gjennom et variert og vakkert kystlandskap, gjennom hyggelige hytteområder, langs vakre strender og til utsiktspunkter.
Det er 2 merkede turløyper som går i variert, lett terreng. Rundløype 2 egner seg for sykkel, barnevogn og rullestol. Du kan ta avstikkere til Rørholmen (0,3km), Kreppa (0,5km) og utsikten nord for isdammen (0,3km). Dette er fine utsiktspunkter med sittebenker. Last ned kartet under nyttige linker. Det er flere fine badesteder, så her kan hele familien fint kose seg en hel dag.
Restaurant
På Bjørkøya kan du nyte et godt måltid på den koselige Bjørkøya Mat & Vinhus. Det er Villa Mat som har tatt over driften av stedet og de har åpent for matservering onsdag til søndag. Mandag og tirsdag er det åpent kun for drikke.
Adkomst til Bjørkøya
Adkomst til Bjørkøya er enten med egen båt eller med Breviksfergene.
Historie
Bjørkøya har vært bebodd langt tilbake i historien, kanskje så langt tilbake som bronsealderen 500 f.kr. Første kjente eier av øya var Gimsøy kloster i Skien, først i 1 665 kom Bjørkøya på private hender. Bjørkøya er 1400 dekar i utstrekning og største høyde over havet er 44 m.o.h. Bjørkøya var et gammelt handelssted og fastboende livnærte seg ved å ha noen få kuer, til tider sauer og geiter, hest og et par griser ved siden av fiske. Det foregikk også noe båtbygging og litt skogsdrift. Produksjon og eksport av natur-is kom i gang fra ca. 1 880.
Hans Jacob Hvalen var eier av Bjørkøya i 1 882 og etablerte Bjerkøen isforretning. Det ble bygget en stor isdam ved Bjergli, som står der i dag. I dag er dammen kjent som Vannliljedammen.
Herøya arbeiderforening kjøpte store deler av øya i 1 953, og sammen med Bjørkøya Utvikling AS har disse stått for utbygging av dagens infrastruktur sammen med private hytteiere. Det er i gang en storstilt utbygging av øya der inntil 1 00 nye enheter er planlagt.
Bambles landskap – spennende geologi gjennom millioner år
Tollpakkboden er en laftet sjøbod hvor hoveddelen er oppført tidlig på 1700-tallet.
St. Helena - tollvakthuset er i dag et tollmuseum, med gjenstander som fantes der fra…
Cudrio sjøbod er et kystmuseum som ligger i Langesund sentrum.
I Galleri Gamle Rådhuset i Langesund sentrum holder flere, spennende kunstnere til.
Fra 1860-1885 var Langesundsmannen og tenoren Lorentz Severin Skougaard (1837-85) en av…
I Bamble finner vi de eldste bergartene i Geoparken. Opp mot 1500 millioner år gamle…
I den bratte sørvestvendte hellinga i Rognsflauene, fra Tangvaldkleiva og sørover til…
På Rugtvedt i Bamble har det dukket opp en ny spennende lokalitet, en sandstrand som ble…
Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner…
Historien til Langøytangen fyrstasjon går tilbake til 1828, da Fyrkomiteen foreslo…
Olavskirken ruin (Skeidi kirke) i Bamble er ruinene etter en steinkirke fra før 1150.
Bamble kirke ble innviet 1845 og er en stor trekirke, bygget i gotisk stil.
På Rognstranda i Bamble kan du spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie…
I Gea Norvegica Geopark sitt besøkssenter på porselensfabrikken i Porsgrunn kan både…