Tangen Fort ligger ytterst på Langesundstangen, sør for Langesund sentrum, og er et populært turområde. Området er et naturreservat med geologiske verdier i form av fossiler og kalkrik berggrunn.
Fantastisk utsiktspunkt
Ytterst på Tangen Fort er det satt opp benker så du kan nyte den fantastiske utsikten over havet.
Dette er et flott turområde og naturen her er sårbar, derfor bør du bruke veiene og de oppgåtte stiene. Ta vare på stedet og naturen ved å rydde opp etter deg. Du kan gjerne plukke bær. I naturreservatet gjelder de samme reglene som ellers i området for fiske, jakt, hund og ferdsel. Det er viktig å holde hunden i bånd i perioden med båndtvang som er fra 1. april til 20. august.
Kanoner og løpeganger
På 1930-tallet var Langesundstangen brukt av Langesunds befolkning som tur- og rekreasjonsområde. Området ble benyttet til turgåing, sosiale samlinger og dans. Det ble satt opp benker på steder med god utsikt. Under andre verdenskrig laget tyskerne tuneller, fjellhaller, løpeganger, bunkerser og kanonfundamenter. Tunellene og bunkersene i fjellet er i dag stengt, men mange av konstruksjonene er godt synlige i landskapet. Tyskerne satte også opp en vindebro og den står fortsatt ved hovedinngangen til området. Tangen Fort ble brukt av Sjøforsvaret frem til 1996, og området ble åpnet for allmennheten i 1998.
Naturreservat og geologi
Området er et naturreservat med geologiske verdier i form av fossiler og kalkrik berggrunn.
Det unike jordsmonnet gjør at mange sjeldne arter lever her, både innsekter, planter, sopp og lav. Vegetasjonen på Tangen Fort er preget av kalklindeskog med elementer av ask-spisslønn-hasselskog, hasselkratt, og flekker med kalkfuruskog. Kalklindeskog er et habitat hvor det er mange utrydningstruede jordboende sopper. I alt 12 rødlistede sopparter er registrert her, hvorav 8 truede. Flere rødlistede lav og insekter er også funnet i området. Les mer om geologien i området.
Parkering
Parkering ved Furustranda: Følg kyststien til tuppen av Tangen Fort. På denne stien er det flott utsikt til fyret på Langøya.
Parkering ved Steinvika: Følg kyststien ut til Tangen Fort. Steinvika er et verneområde oger en del av Gea Norvegica Unesco Global Geopark
Parkering ved Skipperhuset i Langesund sentrum: Gå over vindebroa og følge en vei ut til tuppen av Tangen Fort. Veien er asfaltert og gruslagt. Denne traseen er mindre kupert enn stiene ut til Tangen Fort.
Parkering ved Rådhuset og i Langesund sentrum: Følg Tangenveien sørover.
Parkering ved Krogshavn: Gå kyststien utover, via Steinvika. Dette er en litt lenger rute.
Viktig informasjon
• Det er tillatt å fyre bål og bruke grill på en tilrettelagt grillplass. Plassering av denne (ved Kommandantboligen) fremgår av nytt vernekart. Det er fremdeles forbud mot bålbrenning og bruk av grill andre steder i naturreservatet.
• Det er tillatt å sykle på hovedvegen, fra hovedporten og til flaten ovenfor Fortet (ved WC, ca 50 m nord for Fortet), som vist på nytt vernekart. Det er fremdeles forbud mot sykling i øvrige deler av reservatet, både i terrenget og på stier/veger, inkludert ned til selve Fortet.
Historien til Langøytangen fyrstasjon går tilbake til 1828, da Fyrkomiteen foreslo…
Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner…
I Galleri Gamle Rådhuset i Langesund sentrum holder flere, spennende kunstnere til.
Fra 1860-1885 var Langesundsmannen og tenoren Lorentz Severin Skougaard (1837-85) en av…
Cudrio sjøbod er et kystmuseum som ligger i Langesund sentrum.
St. Helena - tollvakthuset er i dag et tollmuseum, med gjenstander som fantes der fra…
Tollpakkboden er en laftet sjøbod hvor hoveddelen er oppført tidlig på 1700-tallet.
Bambles landskap – spennende geologi gjennom millioner år
I den bratte sørvestvendte hellinga i Rognsflauene, fra Tangvaldkleiva og sørover til…
I Bamble finner vi de eldste bergartene i Geoparken. Opp mot 1500 millioner år gamle…
På Rognstranda i Bamble kan du spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie…
Bamble kirke ble innviet 1845 og er en stor trekirke, bygget i gotisk stil.
Olavskirken ruin (Skeidi kirke) i Bamble er ruinene etter en steinkirke fra før 1150.
På Rugtvedt i Bamble har det dukket opp en ny spennende lokalitet, en sandstrand som ble…
Geoparken ligger i Telemark og Vestfold fylker og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø,…