Etappen fra Stathelle til Langesund starter ved Breviksbrua og er ca 7,9 km lang. Du bruker 2 timer eller mer på strekningen og den er enkel uten store variasjoner da den går langs veier og ellers på åpne og gode stier. Du kan også starte fra Langesund om du ønsker det. Egner seg for barn og voksne.
Transport og parkering
Det er gode bussforbindelser til Stathelle og Langesund, bruk farte så du er oppdatert på rutetidene. Du kan parkere ved Transportsentalen ( v/ Rema 1000 på Stathelle) om du starter her. Tar du andre veien er det parkering i Krogshavn. (mot avgift). Har du egen båt er det gjestehavner på Stathelle og i Langesund du kan benytte på dagtid, uten avgift.
Beskrivelse av strekningen
Du starter turen med å gå gjennom den gamle, sjarmerende bebyggelsen på Stathelle. I gamle dager gikk «gamle sørlandske riksvei 40» gjennom Stathelle og du går forbi det gamle fergeleie under Breviksbrua som ble bygget i 1962. Du kan ta en avstikker ut til Croftholmen hvor det i dag er videregående skole. Her finner du den gamle Croftvillaen og helt nord på øya er det flere minner fra seilskutetiden.
Eik Gård, en del av Bamble museum er verd et besøk og to dager i uken er det åpen kafe hvor du kan få kjøpt ferske bakevarer og nyte en kopp kaffe før du går videre ut til Langesund.
Etter Eik gård går du forbi nye Bamble kirkegård og inn i skogen gjennom Røsskleiva naturreservat. Dette er et populært friluftsområde med et stort nettverk av stier. Området er vernet på grunn av sin kalkfuruskog og har en rik flora med mange sjeldne arter.
Hotell
Når du nærmer deg Musikk og festivalbyen Langesund går du forbi Quality Skjærgården Hotel. Hotellet ligger ved sjøen og har en fantastisk beliggenhet. De tilbyr opphold og opplevelser for private, samt kurs og konferanser. Badeparken har tilbud til hele familien og muligheter for svømming både innendørs og utendørs. Ønsker du et opphold i saunaen på brygga med et bad etterpå er det fullt mulig.
Sjøens delikatesser til lunsj
Langesund er kjent for sine «Langesundsreker» og fiskeutsalget passerer du på veien. Fiskeutsalget tilbyr delikatesser rett fra sjøen som du kan nyte som lunsj på brygga i sentrum. Videre passerer du småbåthavna, fiskerihavna med fiskemottak, samt flotte Halen gård. Her går du også forbi havneterminalen for cruiseferge til Danmark. Deretter kommer gjestehavna og turistkontoret i Kongshavn. Kommer du med båt, kan dette være et fint sted å starte vandringen på kyststien.
Opplevelser
Langesund by, med mange muligheter for å se og oppleve. Wrightegaarden har konserter og arrangementer gjennom hele sommeren, med berømte stjerner fra inn- og utland. Her ligger også Cudrios sjøbod med fiskerimuseum, og det går daglige båtturer i skjærgården med fergen til Helgeroa og Valle.
Mange av de særpregede husene i Langesund har informasjonsskilt som forteller om byggenes historie.
Stien er tilrettelagt og merket av Bamble Turlag / DNT Telemark
Du finner kyststien på ut.no med alle traseene.
På Rugtvedt i Bamble har det dukket opp en ny spennende lokalitet, en sandstrand som ble…
Olavskirken ruin (Skeidi kirke) i Bamble er ruinene etter en steinkirke fra før 1150.
I Bamble finner vi de eldste bergartene i Geoparken. Opp mot 1500 millioner år gamle…
Bamble kirke ble innviet 1845 og er en stor trekirke, bygget i gotisk stil.
I den bratte sørvestvendte hellinga i Rognsflauene, fra Tangvaldkleiva og sørover til…
Bambles landskap – spennende geologi gjennom millioner år
På Rognstranda i Bamble kan du spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie…
Fra 1860-1885 var Langesundsmannen og tenoren Lorentz Severin Skougaard (1837-85) en av…
Tollpakkboden er en laftet sjøbod hvor hoveddelen er oppført tidlig på 1700-tallet.
St. Helena - tollvakthuset er i dag et tollmuseum, med gjenstander som fantes der fra…
Cudrio sjøbod er et kystmuseum som ligger i Langesund sentrum.
I Galleri Gamle Rådhuset i Langesund sentrum holder flere, spennende kunstnere til.
Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner…
Historien til Langøytangen fyrstasjon går tilbake til 1828, da Fyrkomiteen foreslo…
Geoparken ligger i Telemark og Vestfold fylker og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø,…