Kje eller killing, barnet til geita (kalles også kid!), er en fantastisk råvare. Kjøttet er magert og smakfullt, med en mild, rund smak. Kan sammenlignes med ung kylling. Kjea er foret opp på melk fra mora i 6-8 uker, eller på melkeerstatning (tørrmelk), i tillegg til fri tilgang på høy/rundball. Lite eller ingen bruk av kraftfor.
Bøndene leverer kjekjøtt til slakteriet, og får det partert og pakket i retur. Det selges på Bondens Marked, Rekoring og i egne utsalg. Søk opp kje i produsentlista vår, for nærmeste produsent!
Matlaging/tilbereding
Kjekjøtt er magert og mildt i smak. Enklest og best er langtidssteking til kjernetemperatur på 65 grader. Stryk på olje eller smør på yttersiden, brun yttersidene raskt, før steketemperaturen senkes til 165 - 170 grader. Steketid 2-4 timer avhengig av størrelsen på stykningsdelene.
La den gode, milde smaken stå for seg selv, og lag et tilbehør som fremhever den gode smaken framfor å kamuflere den. Det er mange fine oppskrifter på matprat.no. Eller spør gårdbrukerene om deres tips!
Et tankekors...
Ca 80% av alle kje blir avlivet. Det er kun de som skal inn i avl/melkeproduksjon som får leve videre. De fleste bukkekje må derfor bøte med livet. For å opprettholde en god melkeproduksjon bør geita få kje hvert år. I geitedrift er det melk/ost som gir inntekter. Bonden får dårlig betalt for kje- og geitekjøtt. Ofte går bonden i minus dersom han skal fore kjea opp til slakt, slik at det lønner seg å avlive dem rett etter fødsel. Vi ønsker å bidra til at det blir et marked for kjekjøtt, slik at bonden får betalt for kjøttet!! I andre land er kjekjøtt en ressurs og en delikatesse. Det må det være i Norge også!