Sykling i Telemark med sin majestetiske og storslåtte natur varierer i alt fra lett til krevende terreng, fra fjord til bratte fjell og med spesielle severdigheter som stavkirker og kanalsluser. Her venter en god historie på ethvert hjørne og tar sykkeleventyret til et nytt nivå! Les tre sykkelprofilers anbefalinger og tips til sykling i Telemark.
Dag Erik Pedersens beste sykkeltips i Telemark:
Min beste sykkeltur foregår på asfalt og er en utrolig morsom og krevende treningsrunde. Utgangspunktet er Vinje. Derfra går turen mor Rauland. Etter 15 km svinger vi av mot Øyfjell. Følger veien ned til Høydalsmo derfra til Brunkeberg og Vrådal – helt til Skafså kirke og ned til Dalen. Nå kommer finalen: fra Dalen og opp til Høydalsmo. De beryktede Eidsbotn kleivene forbi Eidsborg Stavkirke er meget krevende, på høyde med en tøff etappe i Italia Rundt eller TOUR de France. Fra Høydalsmo er det en rolig avslutning tilbake til Vinje. Ikke for nybegynnere dette, men en runde jeg kjørte ofte da jeg trente som verst i fantastiske Telemark.
"Jeg har alltid elsket å sykle i Telemark. Det å trene i noe av Europas mest storslagne natur, er i seg selv inspirerende. Men det unike er at man kan komponere sykkelturer både for landveissykkel og offroad sykkel som passer for alle – uansett form."
– Dag Erik Pedersen, tidligere proffsyklist
Anita Valens beste sykkeltips i Telemark:
Mine lokale favoritter er Gjerpensdalen i Skien med sitt frodige landskap av frukter og bær i rolige omgivelser som passer de fleste. Turen til Siljan mellom skog og mark med fjellvann og vakker natur er for de som søker litt utfordringer. Min personlige favorittur går fra Skien over Valebø, til Notodden, over resjem heia, videre ned til Bø og langs Telemarkskanalen fra Lunde, Ulefoss og Skien. Dette kanskje for de ivrigste og som trener mye.
"Telemark har fantastiske traseer for alle typer mennesker med forskjellig utgangspunkt. I Telemark har vi sjø, fjell og nydelig landskap som jeg er utrolig glad i og stolt av."
– Anita Valen, tidligere proffsyklist
Petter Ellefsens beste sykkeltips i Telemark:
Her er muligheter for de fleste sykkelentusiaster, enten det er tursykling, landevei, stisykling eller MTB. Et nett av gamle anleggsveier med grusdekke gir et utall av muligheter for den som ønsker å nyte natur og stillhet. Fiskestang og telt er blitt en del av standardutstyret. De mange små tettstedene gjør at det lett å stoppe for en cafe latte, et måltid eller overnatting. Telemark er variasjon og muligheter.
Av alle mulighetene i Telemark er det vanskelig å plukke bare èn. Den gamle Telemark Tour-løypa er jo drømmen for en landeveissyklist. Lang, ja, 250 km. Men, den inneholder alt. Fra Skien via Drangedal og over Gautefallheia til Treungen. Flatt og vakkert langs Nisser til Vrådal. Klatring og serpentinsvinger fra Vrådal via Kviteseid til Seljord. Spenningen å se etter sjøorm når en sykler over Garvik langs Seljordsvatnet før de lange flatene i landbrukslandskapet tar deg til Bø. Derfra over Lunde og langs Telemarkskanalen ned til Ulefoss og de siste milene til Skien By.
"Telemark er et eldorado for bikepacking og skikkelig spennende både i vertikal og horisontalplanet. Fra svabergene i sør, på stille veier og stier langs kanalen til spenstige klatringer og utforkjøringer i fjellene."
– Petter Ellefsen, lokalpolitiker og sykkelentusiast
Med sykkelturer fra fjord til fjell tilbyr Telemark et mangfold av sykkelmuligheter. Du kan følge nasjonal sykkelrute 1 langs kysten, nasjonal sykkelrute 2 langs Telemarkskanalen eller du kan følge grusveien innover Hardangervidda fra Gvepseborg til Kalhovd og sykle det som er kåret til en av Norges vakreste sykkelturer. I tillegg finnes det flotte muligheter for sti- og svabergsykling i Nissedal, Fyresdal og på Lifjell.