Utforsk Telemark

English

Norsk

Kragerø Turlag

TypeForening/forbund

Kragerøvn. 81, 3770, Kragerø

Legg Kragerø Turlag til i reiseruten din.

Product Image
  • Product Image
  • Product Image
  • Product Image
  • Hytte på Stangnes

Om

HISTORIE

Kragerø og Oppland Turistforening ble stiftet i 1946. Noen ivrige turfolk hadde arrangert søndagsturer allerede i 1938 – 39, men da krigen kom ble all slik virksomhet stoppet.

Arbeidet ble tatt opp igjen i 1945, og i 46 ble det altså en forening. På denne tida var Kragerø tre kommuner – Skåtøy, Sannidal og Kragerø. Derfor fikk foreningen navnet Kragerø og Oppland Turistforening.

Skåtøy med skjærgården og Sannidal med skog og fjellkoller var Kragerøs oppland. Foreningens formål er å få barn og voksne ut i skog og mark. Når det er bart kan folk følge merkede stier, og om vinteren er det oppkjørte løyper.

Turistforeningen skaffet seg tidlig hytte på Krokheia. I den første tida var det Hofstølen som var turmålet.

Den gang var det ikke brøyta vei eller skuter-kjørte løyper fram til hytta. Her var det beintråkking enten fra Fikkjebakke eller fra Sannidal over Grøtvann. Hytta på Hofstølen ble etter hvert for liten, og i 1967 ble nåværende hytte på Jambakkmyra innviet.

I 1973 ble det inngått en avtale mellom Turistforeningen og Kragerø kommune om å disponere husene på friområdet Stangnes. Bygningene ble satt i stand, og i over 30 år har foreningen holdt huset på Stangnes åpent med vaffelsalg hver helg hele sommeren. Stedet er lett å finne. Det står skilt ved Portørveien.

Kragerø Turistforening ble i mars 2017 en del av DNT og har byttet navn  til Kragerø Turlag! 

HYTTER OG HUS

Turistforeningen disponerer to eiendommer. Hytta på Jambakkmyra eier foreningen. Friområdet Stangnes eies av staten, fylket og Kragerø kommune, men turistforeningen disponerer husene.

Jambakkmyra

Denne hytta ble satt opp av Knut Buen i 1967. Inntil da hadde turistforeningen brukt hytta på Hofstølen. På Jambakkmyra har også bodd folk, slik det gjorde på alle de andre plassene på Krokheia. Murene til de gamle husene på Jambakkmyra ligger ved foten av knausen der den nye hytta er bygd. For å komme til Jambakkmyra må en kjøre inn ved Fikkjebakke industriområde i Sannidal. Kvennvannsveien er bomvei, men det er en stor parkeringsplass like før bommen. På søndager, når hytta er åpen, er bommen også åpen. Da kan en kjøre opp mot å betale en liten avgift i bomkassa.

Turisthytta på Jambakkmyra er åpen hver søndag fra og med 23. september og fram til og med første søndag i desember.  2. juledag starter hovedsesongen, og da er hytta åpen hver søndag fram mot påske. Veien fra Fikkjebakke er brøyta hele vinteren, og det er kjørt opp skiløyper innover Krokheia, og på hytta får en kaffe og nystekte vafler.

Stangnes

Helt ute ved havet, ytterst på Levangslandet ligger Stangnes. I slutten av 1960-årene ble eiendommen kjøpt av stat og kommune som friområde. Innimellom svabergene og jordflekkene står et lite to-etasjes hus. Det er bygd på slutten av 1870-årene, og det har i alle år vært fiskere som har bodd der. I 1973 ble det inngått en avtale mellom Kragerø og Oppland Turistforening og Kragerø kommune. Avtalen gikk ut på at foreningen kunne disponere eiendommen mot vedlikehold og oppsyn.

Huset er åpent hver lørdag og søndag hele sommeren, og Turistforeningen sørger for kaffe og nystekte vafler. (Det siste året har huset blitt betydelig restaurert og Kragerø Turlag er derfor usikker på når vaffelsalget starter for sesongen i år! Følg med på annonsering i KV og på Facebook. ​​​​​​)

I 1995 fikk Stangnes pris på ti tusen kroner som det fineste friområdet i Telemark. I 2005 ble Stangnes en del av den Europeiske geoparken og er også i dag en del av Jomfruland nasjonalpark!

Skriv i bøkene når du er på tur
På tre av kollene i byens nærområder er det satt opp postkasser med gjestebøker. Det er på Storkollen, Lovisenbergkollen og Bjørneknuten. I tillegg er det lagt ut gjestebøker både på Valefjell på Krokheia, og på Hølsknuten nær Aust-Agder grensa. (sikkert mange andre steder også) Det er hyggelig med alle hilsningene i bøkene. Bare det at du skriver navnet ditt, forteller oss at du har vært på tur. Og i løpet av året er det mange som går i disse områdene. Det viser navnene i bøkene, og det viser de godt opptråkka stiene. Disse kollene blir også møteplasser for turfolk. Det å sitte og spise nistepakken sammen med andre turfolk, på en kolle med fin utsikt, er vel verd de eventuelle bratte kneikene. Men husk på å skrive i boka, da!

TripAdvisor

Kart

Kontakt

92225957

Også i nærheten

  1. Steinmann Utsiktspunkt

    Steinmann er et utsiktspunkt rett ovenfor sentrum med flott utsikt over byen og…

    1.08 km Unna
  2. Berg - Kragerø Museum

    På Berg Kragerø Museum kan du se hvordan familien Homan levde, og i utstillingslokalet…

    1.09 km Unna
  3. Galleri Løkkebakken 25

    Kragerøs eldste galleri!

    1.11 km Unna
  1. Kragerø Kunstforening

    Kragerø Kunstforening holder til i Kirkegata 5 - Kunstnerkvartalet, noen hundre meter fra…

    1.14 km Unna
  2. Minneparken på Kirketomta

    Minneparken ligger like ved Kragerø Kirke. Her står det en bauta over de falne…

    1.14 km Unna
  3. Schweigaardsparken

    er til minne om Anton Martin Schweigaard, født i Kragerø i 1808. Han var stortingsmann i…

    1.17 km Unna
  4. Galleri Thore Sveberg

    Galleri Thore Sveberg finner du på Andølingen 1b i Kragerø. Du kan ringe Thore Sveberg på…

    1.18 km Unna
  5. Bakkeruds Bunker

    Bakkeruds Bunker finner du midt i hjertet av Kragerø sentrum.
    Nærmere bestemt på hjørnet…

    1.19 km Unna
  6. Kragerø kirke

    Kragerø kirke ble innviet i 1870 og er en nygotisk kirke tegnet av Georg Andreas Bull og…

    1.20 km Unna
  7. Galleri Valen

    Besøk Galleri Valen i Kragerø som har et godt utvalg av samtids kunst og pop art med…

    1.23 km Unna
  8. Gallerier i Kragerø


    I kunstnerbyen Kragerø finner du en rekke gallerier. Noen er åpne hele året, mens andre…

    1.26 km Unna
  9. Kragerø Faste Billedgalleri

    Viktige kunstverk av nasjonal interesse er blitt til i Kragerø. Det er idégrunnlaget for…

    1.26 km Unna
  10. Kittelsenhuset

    Velkommen til Kittelsenhuset - Eventyrtegneren Theodor Kittelsens barndomshjem i Kragerø.

    1.27 km Unna
  11. Kragerø Rådhus

    Bygningen som i dag er rådhus var opprinnelig en herskapsbolig eid av familien Biørn, og…

    1.28 km Unna
  12. With's Boder

    With´s Boder er de røde bodene som står ved Jernbanetorvet. Bodene er fra begynnelsen av…

    1.29 km Unna
  13. Bodil Biørn

    Minnesmerket av misjonæren, sykepleieren og jordmoren Bodil Catharina Biørn…

    1.29 km Unna
Previous Next

Se også

Jambakkmyra på Krokheia, Kragerø4 km fra Fikkjebakke i Sannidal ligger Kragerø Turlags hytte i et skogsterreng ved stier utover på Krokheia. Du kan gå til Spellmannsheia eller til Vardefjell. Om høsten kan du plukke bær og sopp, om vinteren kan du gå på langrenn.

Stangnes, KragerøStangnes ved Levang er et av Kragerøs fineste friområder med glattskurte svaberg og badeplasser. Gjennom sommeren serveres kaffe og vafler fra fiskerhjemmet fra 1870-årene, som Kragerø Turlag disponerer.

Tur til Stangnes friluftsområde, KragerøStangnes ved Levang er et av Kragerøs fineste friområder med glattskurte svaberg og badeplasser. Gjennom sommeren serveres kaffe og vafler fra fiskerhjemmet fra 1870-årene, som Kragerø Turlag disponerer.