En av naturens største skatter her i Kragerø er skjærgården vår. Her inngår både Skjærgårdsparken, Jomfruland nasjonalpark, Geoparken og Utvalgte Kulturlandskap for jordbruket (UKL) Jomfruland og Stråholmen.
495 holmer og øyer skaper et nettverk av stemning og muligheter til opplevelser det ikke finnes maken til – hele året. Og vi deler gjerne med oss. Det er plass nok til alle! Sammen bruker vi den, og sammen må vi ta vare på den slik at våre kommende generasjoner kan ha like mye glede av den, som vi har i dag!
Ferdsel på sjøen
Kragerø har en levende skjærgård med ca 500 fastboende, 4000 hytter og flere uthavner der båtfolket kan ankre opp og leve livet. Her er det virkelig lagt til rette for bruk av egen båt. Generell fartsgrense i skjærgården er 30 knop hele året – der det ikke er merket med nedsatt fart til 5 knop! 30 knop er høyeste tillatte hastighet hele året, i alt innaskjærs farvann i Kragerø kommunes sjøområde, ut til 100 meter utenfor de ytterste punkt på land, holmer og skjær mot åpent hav, som er synlige over vannflaten. For detaljert informasjon, se her. Husk bruken av redningsvest eller flyteplagg og følg sjøveisreglene.
Alle skal trives i skjærgården, så ta hensyn til andre på og ved sjøen, også ved utøvelse av vannsport og bruk av vannscooter.
Om du ikke har egen båt har Kragerø Fjordbåtselskap fergeruter til ni steder i skjærgården. På de største øyene er det lagt til rette for fine ferieopplevelser, både for dagsbesøk og overnatting. Les mer her. Våre taxibåter frakter deg til alle steder i hele øyriket der de kan legge til land, og du kan også ha med sykkelen din. Kragerø Taxibåt AS er «Blått-Flagg» sertifisert, utvikler opplevelsesturer i skjærgården og tilbyr sightseeingturer hele året. Muligheter for å leie en båt finnes f.eks. på Kragerø Sportell eller Kragerø båtutleie.
Padling
Kragerø er et eldorado for padleentusiaster og byr på et variert terreng. I skjærgårdens trange sund er det forholdsvis rolig å padle, mens utenfor Jomfruland på åpent hav får du større utfordringer! En padletur i Portør med start ved Portør Havn er absolutt til å anbefale. Sjekk ut det digitale kartbok over padleturer langs Telemarkskysten med 21 tilrettelagte turforslag i Kragerø skjærgården, og planlegg ditt padleeventyr.
(Foto: Haakon Sundbø)
Skjærgårdsparken
Skjærgårdsparken er et felleseie. 7000 mål med svaberg, brygger, fortøyningsbolter og sandstrender kan benyttes fritt og du har rett til å høste av naturens goder. De cirka 70 områdene er merket med egne skilt. Her gjelder friluftslovens bestemmelser som inkluderer Allemannsretten, men også Allemannsplikten om å ta ansvar på tur. Husk å ferdes hensynsfullt og varsomt. Se en forklarende informasjonsfilm nedenfor:
Husk at noen friluftsområder kan være vernet eller ha spesielle regler for når og hvordan du kan bevege deg der. Vær derfor oppmerksomme på skilt! Noen friluftsområder ligger tett inntil naturreservater eller inkluderer naturreservater som for eksempel Plante-og dyrefredningsområde på Berg.
Hummer- og fiskefredningsområder
Kragerø marinfaglige gruppe har laget en brosjyre som viser skjærgården og mulighetene for fritid, ferdsel og fiske. Her finner du god informasjon om hvilke fiskeregler som gjelder. Brosjyren finner du her. Prøv fiskelykken enten fra båt eller land. Vær forsiktig når du tar opp fisk du ikke vet hva er. For eksempel fjesing er en fisk med giftige pigger! I Kragerø er det flotte forhold for sjøørretfiske hele året. Fiskejegeren tar deg gjerne med på en guidet tur for å finne de rette fiskeplassene i skjærgården.
Spøkelsesfiske
Fisker du hummer, krabber eller kreps så ta gjerne også en titt på tegnevettreglene fra Havforskningsinstituttet. Her får du tips for å håndtere dine fiskeredskaper, slik at tap av fiskeredskaper kan reduseres. Spøkelsesfiske har blitt til et stort problem langs kysten. Spøkelsesfiske er fiskeredskaper på avveie – som fortsetter å fiske. Hver eneste dag året rundt blir fisk og dyr fanget på denne måten. Tapte fiskeredskaper påfører marint liv store lidelser. Det er også et stort miljøproblem, som forurenser og tar opp store areal langs kysten vår. Finner du ikke igjen redskapen bør den rapporteres inn. Dette kan gjøres gjennom Fiskeridirektoratets app "Fritidsfiskeappen".
Jomfruland nasjonalpark
Helt ytterst mot Skagerrak ligger Stråholmen og Jomfruland som et vern mot storhavet. Begge øyene og Stangnes i Portør, er en del av nasjonalparken, som er anlagt for å sikre en utvikling der hensynet til kulturlandskapet, naturen og dyrelivet står sentralt. Kragerø har status som nasjonalparkkommune. Det er viktig at verneverdiene og kvalitetene i nasjonalparken blir tatt vare på. Jomfruland nasjonalpark har derfor sin egen verneforskrift som gir retningslinjer for ferdsel i og bruk av nasjonalparken. Du finner den her.
Geoparken - Den eldste historien...
Kragerø kommune har en geologisk naturarv med UNESCO-status og er en del av Gea Norvegica UNESCO Global Geopark. Kragerøs landskapshistorie kan oppleves på ulike steder i kommunen.
Berggrunnen i Kragerø forteller den eldste historien i geoparken. Her sees blankskurte bergarter med en alder opp mot 1600 millioner år. Disse bergartene har vært igjennom voldsomme prosesser, noe de bærer preg av i form av sitt til dels kaotiske utseende. Mest utbredt er bergarten gneis. Gneisen kan du for eksempel studere på Stangnes sør for Portør, som også er et fantastisk sted for å oppleve de skulpturelle resultatene etter siste istid.
Siste istid har formet landskapet slik vi kjenner det i Kragerø i dag. Spor etter dette finnes mange steder i kommunen, og ytterst i skjærgården ligger et av siste istids virkelige monumenter, Ra-morenen. Denne ryggen med stein og masse markerer hvor iskanten lå for 11 700 år siden, før isen smeltet tilbake og ble borte. Morenen utgjør i dag øya Jomfruland og deler av Stråholmen, begge en del av Jomfruland nasjonalpark. (Kilde: www. geoparken.no)
Vennligst husk reglen om sporløs ferdsel som handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den, som da vi kom. Du kan fyre bål i vinterhalvåret hvis det er brannsikkert, men aldri på svaberg. I nasjonalparken er det forbudt hele året!
(Foto: Eva-Christina Skaarup)
Hensyn til hekkende fugler/dyrelivet
Vis hensyn til hekkende fugler når du ferdes ute i naturen. Hvis fugler flakser opp i nærheten kan det være et tegn på at de har reir. Trekk deg i så fall unna.
Hvert år i perioden fra og med 15. april til og med 15. juli er det innført ferdselsforbud ved en rekke holmer, skjær og øyer i skjærgården i Kragerø, samt mange andre steder langs kysten og i innsjøer ellers i fylket. Klikk deg inn på det kartet her, så ser du hvor forbudet gjelder! En fin forklaring på hvorfor det er ferdselsforbud får du ved å se denne filmen:
Båndtvang for hunder
Husk båndtvang for hunder fra 1. april til og med 20. august. Dette innebærer at alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet under hele perioden. Grunnen til dette er at dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden, og for å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr. (Kilde: Båndtvang/Mattilsynet)
I Jomfruland nasjonalpark er det båndtvang hele året.