Plastrydding i skjærgården og langs kysten – Din innsats nytter!
Bidra til bevaring av dyrelivet og vår vakre og unike natur ved å gjøre en innsats for miljøet. Plukk plast i området der du ferierer, eller ta med deg familie, venner, dine arbeidskollegaer m.m.for en hyggelig ryddedugnad ute i skjærgården eller langs kysten.
(Foto: Gea Norvegica Geopark)
Kystlotteriet
Ved å delta i Kystlotteriet kan du være heldig og vinne fine premier!
Konseptet fungerer slik her i Kragerø:
- I Kragerø har vi per i dag 6 utleveringssteder for sekker og lodd fra Kystlotteriet.
Servicesenteret på rådhuset i Kragerø sentrum, DNT Øitangen på Jomfruland, Sykkelknut på Jomfruland, Westgaard Landhandel på Levang, Skåtøy kafe på Skåtøy og Skjærgårdstjeneste (tlf: 932 20 925 )
- Rydd langs hav, bekk eller fjord (marint avfall). Ha avfall i sekken og fyll ut lodd. Når sekken er fylt med marint søppel, fyller du ut loddet og fester det til sekken. Behold kvitteringsdelen av loddet selv. Ta så et bilde av sekken med søppelet og loddet slik at informasjonen er lesbar, send så loddet til lodd@kystlotteriet.no
- Ring Skjærgårdstjenesten (Jan Petter Johannessen) på tlf: 932 20 925 for å avtale henting av sekker. Et returpunkt for fylle sekker finnes også på Gunnarsholmen.
- Vi oppfordrer alle til å gå inn på ryddenorge.no for å registrere deres funn. (Registreringen er viktig for forskning og kampen mot forsøpling) På denne portalen kan det også organiseres ryddeaksjoner.
(Sjekk ut Kystlotteriets sikkerhetsveileder før man beveger seg i fjæra for å rydde søppel!)
(Foto: Elke Karlsen, returpunkt på Gunnarsholmen)
Plukkeklyper
På Servicesenteret får du plukkeklyper, og du kan også låne noen på Kragerø bibliotek!
(Foto: Gea Norvegica Geopark)
Marin forsøpling
Marin forsøpling er et menneskeskapt og evigvarende problem som kan skyldes skipsforlis, dumping av søppel ved og nær kysten, manglende sikring av last om bord på ulike fartøyer og ekstremvær. Her hos oss er en stor kilde til forsøplingen også fiske og fritidsfiske! Men det kommer også fra deg og meg og den q-tipsen vi kastet i toalettet uten å tenke oss om – og på ett eller annet tidspunkt ender den opp i havet.
Vil du lære mer om marin forsøpling så sjekk gjerne ut Kragerø kommunes sider om Kystlotteriet og marin søppel, og siden til Hold Norge Rent.
Ta ansvar
Ved å sortere ut plastemballasje og levere denne bidrar du til at en stor del av plasten du bruker blir resirkulert. På verdensbasis blir omtrent halvparten av all produsert plast brukt til emballasje, eller andre en gangs produkter. Emballasjeplast er typisk lett plast som har stor spredningsevne om den havner i naturen. Den brytes svært sakte ned, og kan fragmenteres til mikroplast. Å rydde plast og annen forsøpling fra fjæra, veikanter og ellers i naturen hindrer plasten i å havne i havet, og i å gå i oppløsning. Dette er et viktig bidrag for å beskytte dyreliv og miljø. I tillegg er det også mye triveligere uten avfall.
Forlat derfor stedene du besøker i naturen like fin som før. Husk å kast avfallet i søppelbøtta, og der det ikke finnes, vennligst ta avfallet med deg hjem. La dem som kommer etter deg få en like fin opplevelse som deg!
Hensyn til hekkende fugler
Vis hensyn til hekkende fugler når du er ute og rydder. Hvis fugler flakser opp i nærheten kan det være et tegn på at de har reir. Trekk deg i så fall unna.
Fra og med torsdag 15. april til og med torsdag 15. juli er det innført ferdselsforbud ved en rekke holmer, skjær og øyer i skjærgården i Kragerø, samt mange andre steder langs kysten og i innsjøer ellers i fylket. Klikk deg inn på dette kartet her, så ser du hvor forbudet gjelder! En fin forklaring på hvorfor det er ferdselsforbud får du ved å se denne filmen her.
En viktig aktør ute i skjærgården er firmaet Kragerøsnekkeren som gjennom et ryddeprosjekt under Handelens Miljøfond har blitt en del av et nasjonalt plastryddeprosjekt. Firmaet har inngått et samarbeid med NAV Kragerø og få dermed god ryddehjelp av unge jobbsøkere, og også Kragerø Dykkeklubb er involvert i prosjektet. Mer kan du lese i Det skjer i Kragerø magasin, sommeren 2020, på side 38-43.
Kragerøsnekkeren er distributør av Hold Norge rent ryddeprodukter. Ring gjerne til Mona Mehlum tlf: 977 937 70 om du trenger poser/sekker og hansker til ditt plastryddeprosjekt. De tar også gjerne imot tips om steder i skjærgården som trengs å rydde.
(Foto: Mona Mehlum)
Takk for at Du/Dere bidra til en renere kyst!
Bli gjerne med å jakte kildene til plastforsøplinga ved å melde funn i Naturvernets strandryddegruppa på Facebook: 2 minutters strandrydding - Se hva jeg fant! | Facebook
(Kilder: Kystlotteriet, Miljødirektoratet, Kragerø Kommune)