Fine badeplasser finnes det mange av i Kragerø enten om du foretrekker ferskvann eller sjøen. Det er 190 ferskvann innenfor kommunens grenser hvor du kan storkose deg uten saltvann, krabber og tang. Ta deg for eksempel en dukkert i Hullvann på Helle. På øyene i skjærgården vår som på Jomfruland (Øitangen, Tårnbrygga, Kubukta ved Jomfruland Camping) og ved moloen på Stråholmen kan du kjenne sand mellom tærne langs de fine langgrunne sandstrender. Er du i Kragerø med egen båt bør du sjekke ut holmer og skjær ytterst i vår skjærgård. Rauane og Rødskjær er perler med plankpolerte fjell og fantastisk havutsikt. Kragerøs flytende badstu med utsikt mot Gunnarsholmen Kystfort og sjøen er et helårig tilbud som forlenger badesesongen. Godt for både kropp og sjel. Må prøves!
Nedenfor har vi satt sammen noen konkrete forslag til sentrumsnære badeplasser, badeplasser i den indre skjærgården vår som ved Hellefjorden og badeplasser ute ved kysten på Levangsheia. Velg ditt favoritt badested!
Les råd for gjestetrygghet på slutten av artikkelen.
(Foto: Eva-Christina Skaarup)
SENTRUMSNÆRE BADEPLASSER
Gunnarsholmen
Gunnarsholmen ligger rett ved Kragerø gjestehavn og i kort gåavstand fra sentrum.
Gunnarsholmen er opprinnelig et gammelt kystfort som beskyttet Kragerø på 1700- og 1800-tallet da krigsskip og sjørøvere truet byen. I dag er det friområde her med flotte bademuligheter, stort saltvannsbasseng, sandstrand, gressplen, sklie, serviceanlegg og kiosk. På innsiden av Gunnarsholmen er det tilrettelagt med spesiallaget baderampe for handikappede og rullstolbrukere.
Sjøbadet og Galeiodden
Enda to sentrumsnære badeplasser finner du på Øya. For å komme til Sjøbadet tar du inn til høyre etter du har kommet deg over brua. Badeplassen kikker utover mot Rauane og innseilingen til byen. Man kan vel si at dette er stedet for lokale action helter og andre våghalser, for her finnes det et høyt stupetårn! Likevel er Sjøbadet ikke bare ekstrembading. Her finnes det også to små, men fine sandstrender, brygge og flotte svaberg som er veldig populære for folk i alle aldre. Det finnes omkledningsrom, wc og benker/rastebord for å kunne nyte en deilig piknik.
Sjøbadet er en plass i solen og med full oversikt over det som skjer. Sjøbadet er også lett tilgjengelig med barnevogn og rullestol.
(Via Sjøbadet kan du komme deg opp til utsiktspunktet Veten som byr på nydelig panoramautsikt over sentrum og Kragerøs vakre skjærgård. På veien opp dit ligger det også noen Jettegryter.)
For å komme til Galeiodden ta til venstre etter du har passert brua. Følg veien helt til den stopper. Smyg deg til høyre rundt et koselig hus og opp en trapp. Finn svabergene på baksiden av huset. Dette er en offentlig badeplass selv om det kan se ut som et privat område!
Nautebakken
150 meter fra den store parkeringsplassen og bryggeanlegget i Tallakshavn finner du en liten familievennlig badeplass, Nautebakken. Området er opparbeidet med sitteplasser, platting og en fin sandstrand for små barn. Den er lett tilgjengelig både til fots (15min) eller med sykkel fra Kragerø sentrum. Kommer du med bil finnes det parkeringsplasser på brygga.
Nepa
Den populære og familievennlige badeplassen Nepa med fin sandstrand og gressplen ligger like ved småbåthavn i Rørvik. Den er lett tilgjengelig både til fots (20 min) eller med sykkel fra Kragerø sentrum. Kommer du med bil er det mange parkeringsmuligheter her og det finnes også noen ladestasjoner til Elbil. Ved parkeringsplassen er det plassert et toalett som har universalutforming og er tilrettelagt som stellerom for babyer. (Det trengs bankkort for å åpne døra.) Det finnes også en utedo men uten innlagt vann like ved badeplassen.
Det er badestige på «Mellom-Nepa» og stupebrett og badestige på «Store Nepa».
BADEPLASSER VED HELLEFJORDEN
Bergneset
Cirka 5 minutter med bil fra Kragerø sentrum forbi Kragerø Sportell og mot Lovisenberg Familiecamping, så finner du badeplassen Bergneset som ligger på Berg Kragerø museums område innerst i Hellefjorden. Området er opparbeidet med sitteplasser, hoppebrett og en fin sandstrand for små barn. Det finnes et egnet område for rullestolbrukere med egen atkomst, parkering, HC-toalett og spesiallaget baderampe.
Adkomst: Fra Kragerø sentrum ca 15 min. med sykkel. Kommer du med bil finnes det parkeringsplasser nær badeplassen og ved museet. Det er også tilrettelagt med en ilandstigningsbrygge for småbåter.
Det må nevnes at det er mange fine små usjenerte badeplasser å finne langs denne siden av Hellefjorden. Du kan ta Bergneset som et utgangspunkt. Følg skogsstien (skilt badebukta) langs vannet og du vil oppdage noen fine badeperler!
Lovisenberg Familiecamping – Sandstrand og utendørs svømmebasseng.
Nyt en fin og avslappende sommerdag på Lovisenberg Familiecamping. Selve hjertet av campingplassen er det vi mener selv er Norges største og fineste, oppvarmede saltvannsbasseng som er 50 meter langt. Bassenget er sprengt inn i fjellet, dette gjør at anlegget ligger i ett med naturen og ikke er synlig for utenforstående. Bassenget åpner vanligvis rundt St. hans. Her finnes det også vannsklie, kafé og barnebasseng.
Som dagsgjest kan du benytte deg av alle campingens aktiviteter, minigolf, stor flott lekeplass, sandstrand med gressplen og volleyballnett, eller fiske krabber fra brygga.
Terjesen og Slerva
På den andre siden av Hellefjorden og lett tilgjengelig med bil finner du de to badeplassene Terjesen og Slerva. Terjesen har en liten og koselig badestrand og er egnet for hele familien. Her finnes både stupebrett og badetrapp, benker og rastebord, barnesklie, omkledningsrom og utedo. Terjesen ligger nærmere Helle sentrum enn Slerva. Følg veien fra Helle sentrum (Coop Extra) i retning Skarbo/Fossing. Når du har kommet ned den første lange bakken og rundt et par krappe svinger, ja da har du bare 100 meter igjen! Terjesen er den mest besøkte badeplassen på Helle. Mulighet for parkering er skiltet i nærheten av badeplassen.
Slerva er et kjempefint friområde med strand, gressplen, fine svaberg og utedo. Du er fremme rett etter at du har passert nå nedlagte Skarbo skole som i dag er Skarbo Kultursenter. Fra Slerva kan du se rett bort til Lovisenberg Familiecamping.
BADEPLASSER PÅ LEVANGSHEIA
Kragerø Resort Beach Club
Norsk skjærgårdsidyll kan du oppleve på Kragerø Resort Beach Club. Her kan du nyte lange late sommerdager helt nede i vannkanten med et hav av tilbud og fasiliteter. Solstoler og solsenger er tilgjengelige for utlån og for å kjøle deg ned etter du har nytt solen kan du benytte deg av stedets fantastiske bademuligheter.
På Beach Cluben serveres en enkel og god sommermeny som inkluderer alt fra nydelig fiskesuppe, saftige hamburgere, hvitvinsdampede blåskjell til pizza. Besøk også Beach Clubens lille isbar for iskrem som hører sommeridyllen til. Se mer her.
Vestre Stabbestad badeplass
En liten spasertur fra fergeleiet på Stabbestad finner du det flotte barnevennlige friområdet Vestre Stabbestad. Pakk med deg det du trenger for å nyte en deilig sommerdag og sett kursen hit, enten til fots eller ta båten og legg til ved bryggeanlegget her. Slå deg ned på en av piknikbenkene eller utnytt den store, flotte gressletta og kos deg i sola. Når sola steker som mest kan du avkjøle deg fra bryggeanlegget med badetrapp og stupebrett, eller vass uti det deilige vannet fra den flotte sandstranden. Her finner du også grunnleggende fasiliteter som toalett.
Veien ned er lett å ta seg frem på da det går bil/skogsvei hele veien ned, fra fergeleiet følger du bare veien oppover og tar til høyre ved skiltet til Vestre Stabbestad.
Stangnes badeplass
Helt ute ved havet, ytterst på Levangsheia ligger Stangnes. Et fantastisk turområde hele året. Denne skjærgårdsperlen er et perfekt område for å nyte deilige sommerdager, for liten så vel som stor. Nyt den Norske sommeren blant glattskurte svaberg mens du hører på lyden av bølgene som slår mot dette fantastiske landskapet. Stangnes ligger på Portørveien og skilt viser tydelig innkjørsel. Roen er sikret ved at det ikke er mulig å kjøre bil helt ned, men det er heller ikke langt eller vanskelig å gå ned til denne skjærgårdsperlen fra parkeringsplassen. Stangnes er en del av den Europeiske geoparken. Svabergene på Stangnes er svært gamle, mer enn 1 100 millioner år og regnes som grunnfjellet fra jordas urtid. Les mer her. Stangnes er også en del av Jomfruland nasjonalpark.
Om sommeren er sanitæranlegget (HC-tilpasset) tilgjengelig for alle besøkende og fra det «gamle fiskerhjemmet» serverer Kragerø Turlag kaffe og nystekte vafler.
(Foto: Eva-Christina Skaarup
Råd for gjestetrygghet:
- Se opp for skarpe stillehavsøsters når du bader. Mengden av Stillehavsøsters langs Norskekysten øker, og disse knivskarpe skjell har også invadert Kragerøs kyst. Østersdugnader er med på å gjøre badestrender mere trygge, men kan ikke løse problemet. Vær derfor forsiktig når du bader!
- Sjekk Blåskjellvarselet. Blåskjell hører sommeren til og kombinerer du din badetur med å sanke blåskjell selv må du sjekke om det er giftige alger før du spiser dem. Det anbefales derfor å laste ned Mattilsynets egen app som heter Blåskjell. Du finner også mer informasjon her. Blåskjellvarselet omfatter ikke Stillehavsøsters, men vær OBS, disse kan også inneholde algegifter. Mattilsynet anbefaler generelt at man ikke spiser selvplukkede skjell som ikke er testet for algegifter, bakterier og virus, og miljøgifter. Les mer her.
- Pass på hvor du går og vær forsiktig. Husk at våte svaberg kan være glatte.