Kragerø by er omtalt som «Perlen blant kystbyene» av Edvard Munch. «Denne byen burde males!» sa Christian Krohg da han var på besøk i Kragerø. Med godt bevarte gamle trebygninger i trange gater og smug har denne sjarmerende byen trukket til seg kunstnere gjennom lang tid.
Edvard Munch
Edvard Munch kom fra København til Kragerø i 1909 og hadde 6 produktive og gode år her. Han lot seg inspirere av det spesielle lyset her ved kysten og skapte mange betydelige verk i sin Kragerø-periode, blant annet Solen, Historien og de andre dekorasjonene i Universitetets aula i Oslo. Han sa selv: «Kragerø var mig god».
På slutten av sitt liv skrev Munch til sin venn Christian Gierløff i Kragerø om fersk torsk han fikk tilsendt fra Erik Krafft i Kragerø (som faktisk sendte ham torsk livet ut).
Et sitat fra brevet lyder:
«Lige paa nippet til at sende dette brev, fikk jeg en veldig torsk. Den var ypperlig. Dens hode ligger paa min tallerken som en yppersteprest. Hils det kjære Kragerø. Perlen blant kystbyene. Det er fra Kragerøs side i grunnen ubesvaret kjærlighet, men jeg vil alltid sette pris paa den hensynsfullhet som vistes meg, da jeg kastedes i land der. Det vidnet om gammel kultur og aktelse for kunst - om end min kunst visstnok ble helt uforstående for dem…»
I over 20 år har vi i Kragerø tillatt oss å bruke slagordet; ”Kragerø - Perlen blant kystbyene”.
Slagordet er godt innarbeidet i kommunens profilering og markedsføring, og kragerøfolk flest har fått en stolthetsfølelse til begrepet.
Det var det særegne lyset som sammen med naturskjønne omgivelser og avstand fra det urbane som gjorde Kragerø attraktiv i den epoken Munch skapte sitatet, og det er det den dag i dag.
Ønsker du å lese mer om Munchs liv og kunst i Kragerø så sjekk ut nettsiden Munch i Kragerø!
I Munchs fotspor
En vandring på egenhånd, i Munchs fotspor, kan du oppleve HELE ÅRET i Kragerø! Plukk med deg en brosjyre med kart på Servicekontoret eller Kragerø Bibliotek! Dekorative reproduksjoner av Munchs hovedverk fra Kragerø er å finne langs en skiltet rute. Bildene med forklarende tekster om når og hvordan bildene er blitt til, viser deg hvor Munch sto og malte sine berømte bilder. Mange av områdene er uforandret fra Munchs tid, mens andre ikke er til å kjenne igjen. En del av Munchs utvalgte motiver er viktig dokumentasjon av Kragerøs kulturhistorie, som for eksempel Den gule tømmerstokken og Arbeidere i sne. Vandringen går gjennom strøk og gater som man vanligvis ikke oppsøker som turist, noe som kan gi et nytt blikk på byen vår. Turen tar cirka halvannen time med pause ved bildene om du velger å gå hele runden. Du kan også bestille en guidet Munch-vandring med Kultur-kameratene. Ved interesse ta kontakt pål: katjaaarflot@hotmail.com. Se også: www.kultur-kameratene.no
Theodor Kittelsen
Theodor S. Kittelsen ble født i Kragerø i 1857 og her hentet han mye inspirasjon til sine bilder, noen eksempler er "Livet i de små forhold", "Nøkken" og "Pesta". Han har også en serie fra både Skåtøy og Jomfruland. Om sommeren kan du besøke Theodor Kittelsens barndomshjem, Kittelsenhuset. Her arrangeres det hvert år spennende utstillinger, som er relatert til kunstneren. Pestas hus finner du på idylliske Skåtøy. Kittelsen er mest kjent for sine tolkninger av troll og huldre, men han var så mye mer! Han både tegnet og malte mennesker og natur. Blant annet var han en glimrende satiriker.
Andre nasjonale kunstnere tilbrakte også mye tid i Kragerø, som Christian Krogh, Fritz Thaulow, Hjalmar Johnssen og Werenskiold.
Det er i dag mange arenaer for de ulike kunstmiljøene i Kragerø, en oversikt finner du nedenfor.
I 2013 åpnet Kragerø Kunstskole sine dører som er en 2-årig forskole til høyere utdanning innen kunst-, design-, arkitektur- og kulturfag.
Gea Norvegica Geopark er Skandinavias første UNESCO godkjente geopark.
Geoparken ligger…
With´s Boder er de røde bodene som står ved Jernbanetorvet. Bodene er fra begynnelsen av…
Galleri Nicolines hus er et helårs galleri midt i Kragerø sentrum. Galleriet har fra…
Besøk Galleri Valen i Kragerø som har et godt utvalg av samtids kunst og pop art med…
Galleri Thore Sveberg finner du på Andølingen 1b i Kragerø. Du kan ringe Thore Sveberg på…
Bysten av kvinnesakskvinnen Fernanda Nissen (1862-1920) finner du ved Jens Lauersøns…
Velkommen til Kittelsenhuset - Eventyrtegneren Theodor Kittelsens barndomshjem i Kragerø.
Kragerø Kunstforening holder til i Kirkegata 5 - Kunstnerkvartalet, noen hundre meter fra…
Minneparken ligger like ved Kragerø Kirke. Her står det en bauta over de falne…
Bakkeruds Bunker finner du midt i hjertet av Kragerø sentrum.
Nærmere bestemt på hjørnet…
Kragerø kirke ble innviet i 1870 og er en nygotisk kirke tegnet av Georg Andreas Bull og…
er til minne om Anton Martin Schweigaard, født i Kragerø i 1808. Han var stortingsmann i…
I kunstnerbyen Kragerø finner du en rekke gallerier. Noen er åpne hele året, mens andre…
Viktige kunstverk av nasjonal interesse er blitt til i Kragerø. Det er idégrunnlaget for…
Bygningen som i dag er rådhus var opprinnelig en herskapsbolig eid av familien Biørn, og…