Hvorfor ikke starte dagen med en kaffe på Stavelin kafe og bakeri og en topptur til utsiktspunktet Veten via Sjøbadet på Øya, før du legger i vei på denne delen av kyststien som strekker seg fra Kragerø sentrum til Helle. Vit at det er fortryllende enkelt å kombinere turliv med byliv når du har «kort vei til alt», som vi sier i Kragerø. Test kyststien fra sentrum, der du kan la bilen stå i Byfjellet parkering mens du overnatter midt i smørøyet på Kragerø Hotell, eller Victoria Hotel.
Dag 1: Med dine favoritter i nisteboksen, trasker du med sekken på ryggen gjennom byen, over Skriverheia og svinger inn ved Kragerø stadion til utsiktspunktet Steinmann. Her ser du med fugleperspektiv rett ned på den sjarmerende bybebyggelsen som ligger vakkert rammet inn av kragerøskjærgården. Et veldig instavennlig motiv, vil du nok være enig i. De nærmeste øyene du ser, Bærøy, Skåtøy, Furuholmen og Tåtøy, og langt der ute i horisonten, Jomfruland, er alle helårsbebodd. Det samme gjelder for Langøy og Gumøy på hver sin side av båtleden Kreppa. På Steinmann kan du lese mer om øyene i skjærgården på infotavlene til Gea Norvegica Geopark.
Skogsløype til lystgården
Følg kyststien over Studsdalen til Frydensborg og inn på stien som går rundt Kalstadtjenna. Nå er du i beverens rike, her ser du mange spor etter de flittige gnagerne. Når du har krysset Kragerøveien, fortsetter du på kyststien over Gråfjell. Du har nå lagt byen bak deg og herfra vandrer du på velbrukte, historiske stier. Skritt for skritt er det godt å oppleve roen og stillheten som hersker i Bergskogen. Underveis finnes skilt-tavler som kan fortelle deg om skogen du vandrer i, og plutselig åpner landskapet seg. Kjenn på følelsen av å våkne midt i et eventyr fra gamle dager.
Den herskaplige okermalte lystgården, Berg gård, ligger omkranset av en velholdt park med gressplener og eldgamle bøketrær. Du er kommet til det som i dag er Berg- Kragerø Museum. Lystgården tilhørte i sin tid den mektige legefamilien Homan. Den sistlevende i familien, Henriette, «Jeia» Homan, finnes det mange forunderlige historier om, blant annet sies det at hun likte bedre å snakke med dyrene enn med mennesker. Hun testamenterte sommerresidensen til Kragerø kommune, og den praktfulle eiendommen med utsikt over Hellefjorden er i dag et godt benyttet rekreasjonssted for to og firbente.
Natur til inspirasjon
Som kjent har Kragerø lange tradisjoner for å tiltrekke seg berømte malere. De kom til kystbyen og øyene i skjærgården for å feste lyset, solen, naturen og menneskene til lerretet. En av dem var Edvard Munch, en annen var bysbarnet, Theodor Kittelsen. De skjønne omgivelsene på Berg er naturligvis også til inspirasjon. Det er som du må gni deg i øynene. For kanskje møter du på en av nåtidens anerkjente kunstnere, som Jonny Andvik, ute for å fange inn et motiv og feste det til lerretet. – Når jeg sitter her ute og maler kjenner jeg på stillheten og følelses av å være i historien, sier han.
Føl deg som en kunstner, sett deg ned på en av parkens mange benker og nyt en velfortjent pause!
Gå til byen
Kyststien fra Helle til Kragerø er en lett tilgjengelig tur for deg som ikke vil benytte bilen for å komme deg ut. Fra Kragerø bussterminal i sentrum går det buss til Helle flere ganger om dagen.
Dag2: Kyststien starter godt merket med skilt og blå markeringer på Måneliheia. Stien svinger ut mot Hellefjorden på utsiden av den store demningen. Ved synet blir du minnet om at dette er rester etter eksporten av naturis som seilskutene i Kragerø fraktet ut på 1890-tallet. Kyststien kryper opp Måneliveien før den tar deg ned til Strand. Du passerer Strand gård, vandrer videre gjennom hyttefeltet og kommer etter hvert opp til gangstien langs hovedveien.
Når du kommer til Båten eiendom, der Kragerø båt og reparasjon holder til, følger du videre på stien som er rester etter den gamle innfartsveien til Kragerø. Det er også her du kan oppdage koselige rasteplasser med fjordutsikt. Blåmerkene viser vei langs stranden på Sanssouci til du snart er framme og på vei inn i Bergskogen igjen. Ettersom dette er trakter du har vandret i på dag 1, er det fristende å følge kyststien ned til sjøkanten. Selv utenom sommersesongen kan det være fristende med en dukkert. Sjekk ut badeplassen på Bergsneset som er godt tilrettelagt med benker og bord og plass til mange. Ikke se bort i fra at du møter på noen trivelige kragerøfolk som kan fortelle deg om flere lokale turer i kystbyen.
På gamle tomter
Turen tilbake til byen går gjennom den hyggelige Bergskogen. Kanskje kjenner du deg igjen fra dagen før, når du krysser Kragerøveien, følger Tjennastien til Frydensborg, går opp bakken til Studsdalen og langs idrettstomta på Kragerø Stadion.
Etter disse turene på Kyststien vet du så mye mer om hva som rører seg rundt den idylliske bykjernen, kan du tenke der du står på utsiktspunktet, Steinmann, og titter ned på bykjernen omkranset av en betagende skjærgård bestående av 495 holmer og øyer. Du får øye på ferjen som sakte siger ut fra Kragerø ferjekai. Den kan ta deg med ut til noen av disse øyene og nye eventyr. Denne lille kystbyen, som fikk sine byprivilegier i 1666, men som har vært en utskipningshavn allerede i middelalderen, lokker med et hav av fantastiske opplevelser for deg som er glad i naturen.