Bærekraftig reisemål
Et bærekraftig reisemål er et godt sted å bo og besøke – både i dag og i fremtiden. Ved å ta vare på sårbar natur, bevare lokal kulturarv og skape en balanse mellom lokalbefolkningens og besøkendes behov, kan vi sikre en ansvarlig og lønnsom utvikling av reiselivet i Telemark.
Et positivt omdømme gagner alle virksomheter i regionen. Å satse på bærekraft gjør oss mer attraktive for nye besøkende og gir våre gjester enda bedre opplevelser. Det styrker også konkurransekraften og kan øke lønnsomheten, samtidig som vi imøtekommer forventningene om at reiselivet tar sin del av ansvaret.
Visit Telemark er Miljøfyrtårn-sertifisert og oppfordrer alle medlemsbedrifter til å ta en miljøsertifisering. Flere regioner, kommuner og destinasjonsselskaper i Telemark arbeider aktivt med bærekraftig turisme gjennom blant annet Merket for bærekraftig reisemål og ulike reisemålsutviklingsprosesser.
Merket for bærekraftig reisemål
Dette merket er både et kvalitetsstempel og et verktøy for systematisk og langsiktig bærekraftsarbeid. Gjennom kartlegginger, målinger og kontinuerlige forbedringstiltak styrer vi utviklingen i en mer bærekraftig retning.
Merkeordningen er utviklet av Innovasjon Norge, godkjent av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) og bygger på FN’s bærekraftsmål. Den dekker tre hoveddimensjoner:
- Sosial bærekraft – hensynet til lokalbefolkning og kultur
- Miljømessig bærekraft – vern av natur og ressurser
- Økonomisk bærekraft – verdiskaping for lokalsamfunn
Vi kan ikke si at vi er bærekraftig, men vi jobber kontinuerlig for å bli mer bærekraftig. Merkeordningen løser ikke alle utfordringer, men gir et viktig grunnlag for å prioritere innsatsområder, øke bevisstheten og styrke samarbeidet i regionen. Reisemålene som får merket, må også dokumentere fremgang og resertifiseres hvert tredje år.
Disse reisemålene i Telemark er merket:
- Rjukan
- Kragerø
- Vest-Telemark
- Midt-Telemark
- Hjartdal og Notodden (prosess pågår)
Vest-Telemark – et bærekraftig reisemål
Vest-Telemark, bestående av kommunene Fyresdal, Kviteseid, Nissedal, Seljord, Tokke og Vinje, ble merket som «Bærekraftig reisemål» i 2024. Prosessen startet i 2022 på oppdrag fra Vest-Telemarkrådet, med bred involvering fra alle kommunene. Visit Telemark var prosjektansvarlig og hadde prosjektledelsen.
Arbeidet resulterte i en felles strategi for regionen:
«REISELIVSSTRATEGI FOR VEST-TELEMARK 2023–2033» – en plan som peker på utfordringer, innsatsområder og konkrete tiltak for et bærekraftig reiseliv. Strategien ble fulgt opp av en handlingsplan. Klikk her for mer informasjon.
Som en del av prosessen ble det gjennomført innbygger-, gjeste- og hytteundersøkelser i 2023. Rapportene finner du her.