I Telemark finner du forskjellige aktivitets- og overnattingssteder som satser på tilrettelegging for gjester med en eller annen form for funksjonsnedsettelse.
Skien fritidspark er svært godt tilrettelagt for en aktiv fritid og store deler av parken er universelt utformet. Tilgjengelighet er avgjørende for å sikre alle en mulighet for deltagelse. I Skien fritidspark er badeland, turløyper, rasteplasser og aktiviteter i parken godt tilrettelagt. Gratis HC parkering og enkel tilgang overalt. Badeland, som er den største attraksjonen i parken, er tilrettelagt med HC- vennlige garderober, basseng og badstuer. Terapibassenget har rullestolrampe. Bølgebassenget er universelt utformet for å kunne rulle ut på «stranda» og bade løs. Hotell fritidsparken som ligger idyllisk til midt i parken fikk tilgjengelighetsprisen i 2018 og 2020. Hotellet har 34 universelt utformede rom. Hotellet kan ønske alle velkommen uansett fysiske utfordringer.
Bø Sommarland har ikke noen universelt utformet park, men de jobber med å tilrettelegge for alle så langt det er mulig. Blant annet så har de rullestoler for leie, også en rullestol som kan brukes i vannet. De støtter Solsikkemerket. Du kan også ta med deg hunden din, men den må holdes i bånd og borte fra vannet. Gode asfalterte gangveier i hele parken gjør at du kommer deg enkelt rundt.
Hos Høyt & Lavt i Bø tilrettelegges aktiviteter for gjester med funksjonshemming og andre spesielle behov. Her bes du ta kontakt på forhånd.
Hamaren i Fyresdal er en universelt utformet aktivitetspark. Her kan du komme deg rundt på turveier som er universelt utformet og som har mange aktivitetstilbud. Parken har blitt en veldig populær møteplass for alle aldersgrupper.
Tilrettelagte aktiviteter
Prosjekt "Inkluderende reiseliv i Telemark"
Bedriftene i Midt-Telemark hadde i lengre tid sett behovet for bedre tilrettelegging for gjester med en eller annen funksjonsnedsettelse, men manglet kunnskap om hvordan de best kunne gjøre det. Dermed ble prosjektet «Inkluderende reiseliv i Telemark» startet, hvor 15 reiselivsbedrifter i Midt-Telemark inngikk et samarbeid for å tilrettelegge reise- og opplevelsestilbudet for gjester med funksjonsnedsettelse.
Ingen av deltaker-bedriftene har mulighet til å bli fullstendig universelt utformet, men alle jobber med å tilrettelegge så langt de har mulighet.
Felles for alle som er med i prosjektet, er bruk av Solsikkemerket. Solsikkemerket er en diskré måte å vise de rundt deg at du har en usynlig funksjonsnedsettelse og kan ha behov for ekstra assistanse, hjelp eller rett og slett litt ekstra tid. Bærer du dette merket/båndet kan de ansatte lettere spørre deg om du ønsker hjelp og evt. hvordan de kan hjelpe deg. Solsikkemerket er både til voksne og barn.
Skien fritidspark tilbyr "Gode opplevelser for alle"
I Skien fritidspark tar de utgangspunkt i visjonen «Gode opplevelser for alle!»
Fritidsparken ønsker at alle med nedsatt funksjonsevne som besøker parken skal ha lik mulighet til å delta i de mange aktivitetstilbudene som parken tilbyr.
Skien fritidspark og Hotell fritidsparken ligger 3 km fra Skien sentrum, i et fredelig område med store grøntområder og fine turmuligheter i skog og mark. Her får du gode opplevelser uavhengig av din funksjonsnedsettelse om du har nedsatt bevegelsesevne, har nedsatt synsevne, hørselhemmet, eller er allergiker eller astmatiker.
Store deler av parken er universelt utformet og de har jobbet mye med tilrettelegging for funksjonshemmede. Både badeland, turløypene og en del av aktivitetene i uteanlegget er godt tilrettelagt for de med spesielle behov og som ønsker en aktiv fritid.
I 2018 fikk Hotell fritidsparken kommunens tilgjengelighetspris for renoveringen av restauranten og møteromsfasilitetene. De fikk blant annet installert teleslynger og takheis på rommene. Sommeren 2022 vil hotellet kunne tilby ytterlige 24 nye HC-rom for ulike behov, i tillegg til rommene de har i dag.
Parken har arbeidet sammen med flere forskjellige organisasjoner, blant annet Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Det kommunale Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, Norges Handikapforbund og Foreningen for muskelsyke.
For øvrig er Astma- og allergiforeningen og Hørselshemmedes Landsforbund gode høringsinstanser i deres arbeid. Både kjøkken, menyer og spisesal bærer preg av dette.
Universelt tilrettelagt overnatting
Tilrettelagte turområder
I Telemark finner du både helt og delvis tilrettelagte turstier.
En av de best universelt utformede turveiene ligger i Hamaren ved Fyresvatn. Aktivitetsparken har en flott tilrettelagt turvei, på 3,5 km, som snirkler seg langs Fyresvatn over bruer og grusvei. Fra denne veien har du tilgang til en ny universell utformet tretoppvei som slutter i en stor utsiktssirkel 343 moh med en fantastisk utsikt over Fyresvatn. I tillegg til rundløypa, finner du mange stier på kryss og tvers, natursti, møteplasser, egen grillbu, rasteplasser og gapahuk. Liker du å sykle, kan du prøve deg på den retningsstyrte sykkelløypen. Den passer for alle, men husk å følg skiltingen. I sommerhalvåret er det mange fine plasser å bade.
Parken har mottatt to priser, International Design Award og Innovasjonsprisen for Universell Design. International Design Award fikk parken i januar 2022 for god brukerinvolvering og flott og universelt design. Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori landskapsarkitektur, fikk de i 2017.
Skien fritidspark ligger 3 km utenfor sentrum og er omgitt av skog med høye flotte furutrær. Her finner du fine lyssatte rullestolstier på 1, 2.5 og 5 km. Lysløypa på 5 km er bratt noen steder, og det anbefales ikke å gjøre den alene. Lyset slukkes kl. 22.00 om kvelden. Har du med matpakke og termos, så kan du fint nyte dette i en av parkens 4 tilrettelagte rasteplasser.
Skotfosstien i Skien er en 3,7km kultursti som går i naturskjønne omgivelser på Skotfoss. Du starter ved Løveid sluser, og videre går den i nydelig natur i skogsområder og langs vassdraget. Stien har god framkommelighet, grusveien er flat og bred og lett å komme frem på, også med rullestol.
Vasseventyret ligger ved E134 på Haukelifjell. Dette er en interaktiv opplevelsessti/rundtur på 1.3 km tilrettelagt med aktiviteter for både liten og stor. Den første delen av turveien, frem til fiskeplassen og utsiktspunktet, er fin for rullestolbrukere.
Moland kulturminneløye i Fyresdal er en idyllisk rundtur på 3 km hvor du vandrer igjennom sjarmerende smågater, gårdstun og hager i Folkestadbyen, i sentrum av Fyresdal. Du vil bli blant annet bli kjent med bygdetunet Øyskogen med sine 18 gravhauger og gamle tømmerhus. Turen er lett å gå og store deler av rundturen er tilgjengelig for rullestol. Er det varmt, så er det fint å ta en pause nede ved Fyresvatn.
På Rjukan tilbys det en familievennlig og sjarmerende byvandring på forholdsmessig flat sti, med grus og asfalt. Turveien går langs Måna og gjennom sentrumsgatene. Den passer fint for deg som er litt bevegelseshemmet.