Restauranter som bruker lokale råvarer i matlaging
Fra gård til gaffel i frodige Fruktbygda
Følg Norsjø ut av Grenland og du vil nå Fruktbygda, et idyllisk kulturlandskap midt i hjertet av Telemark. Norges svar på Toscana er et nettverk av produsenter som har gått sammen for å skape en unik og felles identitet. Denne skapergleden har resultert i mange prisvinnende produkter både nasjonalt og internasjonalt. Og koselig gårdsbutikker ønsker deg velkommen med et stort utvalg egenproduserte og lokale matskatter du ikke vil klare å motstå.
Er du glad i øl og sider burde du stoppe innom Lindheim Ølkompani. Odelsjenta Ingeborg og mannen hennes Eivin er fjerde generasjon fruktbønder, og i 2013 startet de også med ølbrygging og fermenterte eplemosten sin om til sider. Året etter ble Lindheim kåret til verdens femte beste nye bryggeri og i dag produseres det belgisk- og amerikansk-inspirert øl av lokale ingredienser, både med og uten frukt.
På Lien Gård, som ligger vakkert til ved kanten av Norsjø, produserer Arild og Linda Renate frukt, bær og honning. Med et solid håndverk foredles råvarene til produkter av ypperste kvalitet, for å gi deg unike smaksopplevelser som lenge har vært borte fra masseproduserte versjoner. Produktene til Lien Gård serveres også i flere av Telemarks beste restauranter som f.eks. Provence Restaurant i Bø.
En annen produsent med lange tradisjoner er Epleblomsten, et lite familiedrevet saftpresseri på Sauar Gard kjent for sin gode eplemost. Familien har drevet gården, som har røtter helt tilbake til middelalderen, i over 250 år. Alle eplesorter presses hver for seg og det brukes ingen tilsetningsstoffer, ikke en gang sukker eller vann. Nærmere det å spise et friskt eple rett fra treet kommer du ikke.
For en litt annerledes gårdsopplevelse med både frukt, kunst og kultur i fokus, ta turen innom Nyhuus Gard og Galleri. Smak deres prisvinnende plommesyltetøy, som vant «årets grønne foredlet» i Det Norske Måltid for den gode balansen mellom syre og sødme. Eller la deg friste av unike interiørartikler i gavebutikken og inspirerende kunstutstillinger i sommermånedene og rundt juletider.
Med dyrevelferd i fokus
Holte Gård som ligger idyllisk til i flotte Drangedal er en familiedrevet gård hvor det produseres kjøtt og egg fra kylling, gås og storfe. Her er filosofien enkel, alle dyrene skal komme fra egen gård og driften skal være basert på økologiske prinsipper og god dyrevelferd. Smak nydelig andeconfit laget med and fra Holthe Gård hos Merci i Porsgrunn, en av Grenlands beste restauranter.
For den reneste og søteste honning, vend nesen mot Vest-Telemark hvor familiebedriften Bigård i Bandaksli produserer ekte norsk honning. Bandaksli er et helt økologisk sted uten noe forurensing hvor biene kan fråtse fritt på markblomster som verken gjødsles eller sprøytes. Nyt honning og bær omgitt av slående vakker natur og koselige bygder, bare to minutters gange fra Telemarkskanalen.
På gården Raundalen driver Gro og Olav LEGA Gardsysteri & bakeri. Drømmen om å produsere egen geitost ble til i 2009 da det første ystehuset stod ferdig på Nedre Lega, hvor geitene beiter om sommeren på 930 meters høyde over havet. Fjellosten fra LEGA er en ekte geitost som produseres av dagfersk morgenmelk fra geiter etter gammel tradisjon. I tillegg kan du la deg friste av bakstverk som pizzabunner stekt på takke, knekkebrød og kling.
I kulturlandskapet mellom Nutheim og Natadal på Rørtveit Gard i Flatdal, driver Gunleik og Kathrine med kjøttproduksjon av sau, storfe og gris. I tillegg til melkeproduksjon med bevaringsverdige kuraser og salg av garn fra ulla til deres fargerike spælsauer. Nyter du et måltid på Tuddal Høyfjellshotel er det stor sannsynlighet for at du får smake flere av kvalitetsråvarene fra gården som Gunleik overtok allerede som 19 åring.
Langs veien mellom Rjukan og Møsvatn ligger Bergstaulen, en besøksseter som drives av Stordalen Gardsbruk. Her kan du møte geiter, Telemarkskyr og villsau eller smake på hvite geitoster og rømme, samt tradisjonsbakst som flatbrød og Tinnlefse. Det gården derimot er mest kjent for er Barbros helfeite brunost som gikk av med tittelen "verdens nest beste ost" under oste VM i 2018. Osten er som smør og pålegg i ett, en nydelig smaksopplevelse du ikke vil gå glipp av.
LEGA og Stordalen Gardsbruk er bare noen av de stolte matprodusentene du kan møte på Rjukan Matfestival, som ble arrangert for aller første gang i 2021. Benytt deg av gratis inngang både på dagtid og kveldstid og smak deg gjennom lokale delikatesser til musikkinnslag fra artister som lager nydelig sommerstemning. Be med deg gode venner, lag en helg ut av det og fordyp deg i lokale råvarer på en av Telemarks mest spennende regionale matfestivaler.
Dette er smaken av Telemark!