Vær og vindforhold spiller alltid inn, så sjekk værmeldingen før du legger i vei. Med litt eller middels kajakkerfaring, er den perfekte langhelgen i skjærgården å søke seg til skjermede sentrumsnære farvann. Begge deler finner du på denne ruten som tar deg med rundt Bærøy og Skåtøy.
Dag 1: Bærøy rundt og opp til Signalen (Til friområdet Kirkeberget på Bærøy, ca 7 km, tidsbruk ca 2 timer. Til sentrum ca 10, tidsbruk ca 2,5 timer)
Sjekk ferjetidene på fjordbat.no og velg en tidlig avgang ut i eventyret. Trill kajakken på kajakktralle ombord og du er underveis! Den korte ferjeturen på 10 minutter tar deg med til skjærgårdens fjerde største øy, idylliske Bærøy, kun 1,5 km øst for Kragerø sentrum. Fra stranden rett ved fergeleiet legger du ut i retning nordøst og starter padleturen med å ta inn synet av de to flotte sandstrendene du ser rett etter at du har rundet Gulodden. Disse strendene er tilgjengelig for alle, men du padler forbi, til dagens første stopp, friområdet i Paradisbukta på den andre siden av Bærøy.
Paradisbukta
Paradisbukta har en liten strand, brygge med sitteplasser og WC. Herfra har du utsikt til naboøya, Gumøy. Løft blikket og du ser Vestre Gumøyknute, også kalt Signalen, som er skjærgårdens nest høyeste utsiktspunkt. Signalen ruver 113 m.o.h og gir deg storslagen utsikt over skjærgården. Den vil du gjerne få med deg, så du krysser vestover til Gumøy ved å padle mellom holmene. Så følger du øya sørover til en bitteliten vik ved odden av Vestre Gumøy. Her tar du turstøvlene på og vandrer nordover over gammelt åkerlandskap til du møter stien og skilt som viser vei opp til Signalen. Turen går gjennom vakker gammel skog, stien blir gradvis brattere og brattere, til du endelig står ved den gamle kystvaktstasjonen på toppen. Nyt utsikten! Var jeg deg, ville jeg tatt lunsjpausen her!
Utsikt fra Signalen på Gumøy
Padleturen videre går vestover i sundet mellom Sauøya og Bærøy. Du møter på et trangt sund der ingen motorbåter kan passere. Men du kan, selv om du kanskje må trekke kajakken noen skritt gjennom sundet ved lavvann. Du fortsetter vestover langs Bærøy til neste friområde på øya, Kirkeberget. Her lander du på en fin sandstrand med gress innenfor. Om du har med telt, er Kirkeberget et flott sted å overnatte. Her camper du i le for alle vindretninger og området er tilrettelagt med WC.
Vil du inn til sentrum, følger du Bærøy til du runder øya og kommer tilbake til ferjeleiet. Om siste ferge har gått, ser du Kragerø sentrum foran deg mens du nyter synet av å komme sjøveien til fastlandet. Padle under øybroa mot gjestebryggene og stranden på Gunnarsholmen. Her kan du booke en time på Kragerø Badstueforening, og avslutte dagen i den flytende badstuen som dupper fint ved brygga. Den er åpen hele året og vel verdt et besøk. I morgen triller du kajakken ombord på ferja og setter kursen mot Skåtøy.
Badstua på Gunnarsholmen
Dag 2: Skåtøy, Eidkilkanalen og Skjægårdskatedralen (ca 12 km t/r til byen, tidsbruk 3 timer)
Skåtøy er ikke bare Kragerøs største øy, den er den største øya i Telemark, hele 7 kvadratkilometer stor. Eidkilkanalen deler Skåtøy i to. Kanalen ble sprengt ut i 1926 for å gjøre veien til Kragerø kortere og sikrere for øyboerne på yttersiden av øya. Å padle gjennom kanalen og lande på en av de lune badevikene og svabergene du finner her, er et av mange høydepunkt som venter deg på denne padleturen.
Etter en deilig overnatting i det fri på Bærøy, padler du sørvest mot Nessund og krysser langs Østre- og Vestre Nessundholme og Gulholmen før du vender kajakken sørover og setter kurs mot seilerholmen, Saltneven, rett ved Skåtøy. Vær oppmerksom på kryssende ferjetrafikk på dette strekket. Når du passerer Saltneven, går padleturen videre i skjermet farvann langs Skåtøylandet og innover mot Eidkilkanalen. Eidkiltrollet som er malt på fjellveggen viser vei inn i den eventyrlige Eidkilkanalen.
Eidkiltrollet på Skåtøy
Kanalen utvider seg, og du er kommet til en yndet ankringsplass for båtfolk. I Eidkilen er det nemlig alltid lunt. Finn din egen holme, eller la kajakken sige inn på den lille sandstranden du finner i Mosebukt. Her lunsjer du på grønne plener og unner deg en deilig strekk på beina. Eidkilen bakeriutsalg har tidlig morgenutsalg fra bryggekanten i sommerferien. Vår og høst rusler du den korte veien opp til selve bakeriet som ligger ved overnattingsstedet Øytunet ca 5 minutter fra brygga.
Padleturen går videre ut av Eidkilens smule farvann og nordover langs Skåtøy inntil du lar kirkespiret til Skjærgårdskatedralen, Skåtøy kirke, lede deg inn i bukta. Når du har passert Sjøholmen, finner du en liten strandstripe. Der legger du kajakken, mens du tar en avstikker inn til Skåtøy sentrum. Først kommer du til den vakre trekirken som ble bygget av lokale snekkere i 1862. Skjærgårdskatedralen vitner om tider da Kragerøs øyer var godt befolket og næringsveiene var fiske, iseksport og sjøfart. La deg begeistre av den landlige idyllen som hersker her! Kanskje er Skåtøy kafe åpen. Sett deg ned i kafehaven og hils på Pesta, en statue oppført til mine om kragerøkunstneren Theodor Kittelsens liv og kunst på Skåtøy.
Når dagen er på hell, padler du samme vei tilbake til Kragerø sentrum.
Skåtøy med Skjærgårdskatedralen og Skåtøy kafe
TIPS! Er du lysten på å utforske flere av padleperlene rundt Skåtøy, kontakter du det lokale skjærgårdsfirmaet, Skåtøy i farta som tilbyr kajakkturer, vandringer og sykkelturer med lokalkjente guider. En morsom måte å oppleve mer av Skåtøy på, er å teste ut hengekøyecampen som ligger ca 500 meter fra Skåtøyroa ferjeleie.
Det eneste du trenger, er å ta med sovepose og lommelykt. Resten har Skåtøy i farta sørget for i denne velutstyrte hengekøyecampen som er åpen året rundt. (Campen ligger i bratt terreng og egner seg ikke for de minste barna eller folk med høydeskrekk.)
Hengekøyecamp på Skåtøy
Padleentusiast som du er, utforsker du mer av skjærgården når du padler med guide og får høre historier om Stavseng fyr og Krikken på Skåtøy. Om vær og vind er på lag, er det gode muligheter for å kjenne magien av å fortsette utover i havgapet. Der øyperlene, Østre og Vestre Rauane, ligger og skinner i solen.
Sørg for sikkerhet når du padler:
Som kajakkpadler vet du at sikkerhet er første bud for en vellykket padletur, så ikke padle alene og ta dine forholdsregler. Kle deg i godt synlige farger, bruk tørrdrakt, vår, høst og vinter. Unngå å padle mitt i båtleden. Hold deg heller langs land og se an båt- og ferjetrafikken når du krysser en led.
Utstyr: I tillegg til vest og sprutetrekk, tar du med pumpe, årepose og åresnor, fløyte, kasteline, mobil i vanntett pakkepose, ekstra padleåre og et ekstra skift i en tørr pakkepose.
Åreposen hjelper deg å stabilisere kajakken slik at du lettere kommer deg opp i kajakken igjen etter et velt. Åresnora sørger for at åren ikke flyter vekk.
Har du sørget for sikkerheten og kledd deg godt, venter en fantastisk opplevelse. God tur!