Utforsk Telemark

English

Norsk

Krikken Kystfort - Skåtøy

TypeFortidsminne

3780, Skåtøy

Legg Krikken Kystfort - Skåtøy til i reiseruten din.

  • https://www.youtube.com/watch?v=_PBsHPKVzCI
  • Product Image
  • Utsikt fra festningsanlegget  på Krikken
  • Tysk bunker
  • Tunnel
  • Skyttergrav
  • Skyttergrav
  • Utsikt gjennom en bunker på Krikken Kystfort
  • For å komme til Krikken anbefaler vi ferje fra Kragerø til Skåtøyroa. Etter ca. 2 km tar du til høyre ved den gamle og store eika (eika deler veien i to). Fra eika til Krikken er det fremdeles ca. 3-4 km.
  • Product Image
  • Utsikt fra Krikken Kystfort

Om

Krikken Kystfort ligger på den ene enden av øya Skåtøy, strategisk plassert rett ved innseilingen til Kragerø. Med mengder av kanoner, 130 mål med kanonstillinger, skyttergraver og store fjellhuler, var Krikken kystfort et av landets største under 2.verdenskrig. I dag er området et flott turområde som ruver på toppen av berget med en fantastisk utsikt – fra Portør i vest til Jomfruland i øst. Selv om det begynner å bli en del år siden anlegget var i bruk så bugner området av historie og det er lett å falle inn i historien og fantasere om tiden som var.

Kysfortets historie
Kystfortet på Krikken ble bygget av tyskerne i april 1941 og var i bruk helt frem til frigjøringen i 1945. Fortet var et av de sterkest befestede stedene mellom Sandefjord og Kristiansand, med nesten 200 mann stasjonert og det antas at tyskernes hovedhensikt med anlegget på Skåtøy var å beskytte byen mot en eventuell alliert invasjon, ikke minst fordi Kragerø på den tiden hadde forbindelse med Sørlandsbanen via et sidespor.

Statens planer var at dette kystfortet skulle bli gjenfylt og ryddet opp, men takket være en rekke tilfeldigheter står fremdeles store deler av anlegget fremdeles den dag i dag – med sine løpeganger, fjellhaller, hustufter, artilleristillinger og kommandobunker. Kommandobunkeren var sikret mot gassangrep, og ståldørene er der faktisk fremdeles.  Foruten det godt bevarte fortet, ser man fremdeles mange opprinnelige grunnmurer hvor både sovesal, kaserne, våpenlager m.m. har stått. Den gamle kasernen på Krikken er fortsatt intakt. Denne ble flyttet til Jomfruland etter krigen og er i dag selve hovedbygget på Haga kystkafé.

I 1876 ble tollstasjonen flyttet fra Portør til Krikken og stasjonen var i drift frem til 1957. Her hadde tollerne god utsikt til havs, og veien til innseilingen var kort. Under krigen var imidlertid bygget beslaglagt av tyskerne og tatt i bruk som bolig.

Det gamle anlegget ligger altså flott til rette for utforsking og en liten historisk oppdagelsesferd gjennom de mange løpegangene og underjordiske korridorene. Stedet ble senest sikret i 2005 og med en god lommelykt ligger alt til rette for å utforske forsvarsverket, men husk at all ferdsel er på eget ansvar.

Transport
Veien ut til Krikken starter med båttransport til Skåtøy, enten du velger offentlig eller privat er det flere anløp og rutemuligheter å velge mellom. Veien ut byr på idyll og deilig natur enten du kommer gående, syklende eller tar sjøveien. Fra svabergene nedenfor kystfortet er det mulig å ta seg en forfriskende dukkert så husk badetøy og ikke minst lommelykt. 

Med offentlig transport til Krikken Kystfort
For å komme til Krikken kan du med fordel ta ferja fra Kragerø til Skåtøyroa. Du følger så Skåtøyveien innover på øya i ca 1,3km til du kommer til den gamle store eika som deler veien i to. Fra eika tar du til høyre og inn på Krikkenveien (merk at Krikkenveien er privat vei, og sperret med bom for biltransport. Du kan altså ikke kjøre på Krikkenveien med bil uten avtale, men med sykkel og til fots går det fint. Følg krikkenveien helt til veis ende, dette er ca 2,5km. Ved slutten av Krikkenveien finner du Øytunet og her begynner du på skogsstien videre til Krikken. Herfra og ut er det drøye 1km i ulendt skogsterreng før du er fremme ved Krikken Kystfort.

Hurtigbåten og taxibåtene har i tillegg til anløpet på skåtøyroa et anløp på Skåtøy Brygge, denne bryggen er mer midt på øya og forkorter veien noen hundre meter. Herfra beveger du deg også langs Skåtøyveien frem til den store eika og Krikkenveien, men du tar motsatt vei til eika. Du tar til høyre i det første krysset og passerer Skåtøy Kafe og Skåtøy Kirke på din vei. Fra Skåtøy Brygge til krysset ved Krikkenveien er det drøye 1km. Vær OBS på at sykkelkapasiteten på hurtigbåten og taxibåtene kan være begrenset. 

For mer transportinformasjon og rutetider trykk her!

Med privat båt til Krikken Kystfort
Stedet er lett tilgjengelig for båtfolk, og en offentlig brygge på sørvestsiden av øya, i bukta på innsiden av Sjursholmen og Krikkholmen, er et ypperlig utgangspunkt for en ekspedisjon opp til festningsanlegget. Inn hit kan man gå med store båter sørfra på østsiden av Sjursholmen, men også vestfra med noe mindre båter på nordsiden av Krikkholmen. Kommer man nordfra, og ikke har for stor båt, kan man med utbytte gå via Eidkilkanalen fra 1924 som deler Skåtøy i to. Seilingsdybden her er 1,1 meter, bredden 4 meter og største friseilingshøyde under broen er 2,8 meter. 

TripAdvisor

Kart

Veibeskrivelse til kollektivtransport

FergeSe www.fjordbat.no for rutetider

Kontakt

35 98 62 00

Også i nærheten

  1. Strømtangen fyr

    Strømtangen fyr er et av tre fyr i Kragerø og ligger mellom Rapen og Skjørsvik. De to…

    1.07 km Unna
  2. Skåtøy kirke

    På øya Skåtøy og kun et steinkast unna Skåtøy Kafé finner du en stor flott kirke som har…

    1.83 km Unna
  3. 'Pestas hus'

    'Pestas hus' eller 'Plasshytta' som den også blir kaldt ligger på vakre Skåtøy, bare 10…

    1.93 km Unna
  1. Skåtøy

    Skåtøy er den største øya i skjærgården, og byr på flotte turmuligheter for alle og…

    2.28 km Unna
  2. Utsiktspunkt Veten - Øya

    Veten er Øyas flotte utsiktspunkt. Herfra har man mulighet til å oppleve imponerende…

    4.31 km Unna
  3. Brusfabrikken

    Brusfabrikken på Øya er et visningssted for samtidskunst i Kragerø.

    4.52 km Unna
  4. Gunnarsholmen Kystfort og Badeplass

    I kort gåavstand fra sentrum finner du Gunnarsholmen, et gammelt kystfort som i dag er…

    4.59 km Unna
  5. Fernanda Nissen

    Bysten av kvinnesakskvinnen Fernanda Nissen (1862-1920) finner du ved Jens Lauersøns…

    4.74 km Unna
  6. Gea Norvegica Geopark

    Gea Norvegica Geopark er Skandinavias første UNESCO godkjente geopark. 
    Geoparken ligger…

    4.75 km Unna
  7. Kunstnerbyen Kragerø

    Kragerø - En inspirasjonskilde for mange kunstnere og kanskje også for deg?

    4.74 km Unna
  8. With's Boder

    With´s Boder er de røde bodene som står ved Jernbanetorvet. Bodene er fra begynnelsen av…

    4.77 km Unna
  9. Galleri Nicolines Hus

    Galleri Nicolines hus er et helårs galleri midt i Kragerø sentrum. Galleriet har fra…

    4.77 km Unna
  10. Edvard Munch

    I 1998 ble det på et utsiktspunkt på Skrubben reist en skulptur til minne om Edvard…

    4.79 km Unna
  11. Bodil Biørn

    Minnesmerket av misjonæren, sykepleieren og jordmoren Bodil Catharina Biørn…

    4.80 km Unna
  12. Kragerø Rådhus

    Bygningen som i dag er rådhus var opprinnelig en herskapsbolig eid av familien Biørn, og…

    4.81 km Unna
  13. Kittelsenhuset

    Velkommen til Kittelsenhuset - Eventyrtegneren Theodor Kittelsens barndomshjem i Kragerø.

    4.80 km Unna
Previous Next

Se også

Skåtøy Kafé, KragerøBesøk Skåtøy Kafé – en kulturell møteplass i Kragerøskjærgården. Kafeen som ligger på Kragerøs største øy tilbyr et mangfold av kunst-, musikk og kulturopplevelser. Et samlingssted for øyas fastboende og tilreisende

Korset - Skåtøy, KragerøKorset ligger på enden av Skåtøy og har et pittoresk miljø med gamle loshus liggende i sjøkanten og havet rett ut bak holmene. Her bor det både fastboende og hyttefolk. En gå- eller sykkeltur dit i lett terreng er en fin aktivitet for hele familien.

Skåtøy, KragerøSkåtøy er den største øya i skjærgården, og byr på flotte turmuligheter for alle og enhver. Her er det gallerier, konserter, en sjarmerende kafé, en flott tømmerkirke, kulturminner og til og med et kystfort fra 2. verdenskrig.

Tur til Korset på Skåtøy, KragerøKorset ligger på enden av Skåtøy og har et pittoresk miljø med gamle loshus liggende i sjøkanten og havet rett ut bak holmene. Her bor det både fastboende og hyttefolk. En gå- eller sykkeltur dit i lett terreng er en fin aktivitet for hele familien.