Det er ikke så rart at Jordbrukerne, ble lagt til øvre Telemark. I tillegg til den flotte naturen og turisme er gårdsdrift og osteproduksjon en viktig næring. Hos Lega gardsysteri, hvor for øvrig NRK-filmet flere scener, er det om lag 250 geiter som gir melk til ostene som produseres her. I tillegg til brun geitost produserer de hvite geitoster, prim og knubbost. For tiden bygger Lega nytt bakeri, ysteri og utsalg på Rauland som de håper åpner til jul.
Sterk kulturhistorie
Dessuten er dette et område med sterk historie, kultur og tradisjoner. Mange kunstnere har blitt tiltrukket av området opp gjennom årene. På garden Vesaas vokste forfatteren Tarjei Vesaas opp. I Arabygdi ligger Myllarheimen, husmansplassen Kosi, der den kjente felespilleren Myllarguten levde de siste årene av sitt liv. Raulandsakademiet tilbyr kurs i gamle håndverk, et unikt tilbud i vakre og fredfulle omgivelser. På Telemarkstunet rett på utsiden er det håndverksutstillinger, steinovnsbakeri og flere utstillinger på sommeren. I gåavstand fra Telemarkstunet ligger Rauland kunstmuseum med skulptursamlinger fra Knut Skinnarland den kjente billedhuggeren Dyre Vaa.
Aktiviteter i majestetisk høyfjellsnatur
Rauland er, som Haukeli, et fint utgangspunkt for turer på Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå og Skandinavias største nasjonalpark. MB Fjellvåken II frakter deg fra Skinnarbu, over Møsvatn, til Mogen. På Mogen kan du spise deg mett på verdens beste røyekaker før du vandrer inn i nasjonalparken. Det er også flotte familievennlige turer som Falkeriset og Vidsyn i Rauland og Vasseventyret på Haukelifjell. Og så må vi ikke glemme vinteren; her finner du populære skisentre som Rauland Skisenter og på Haukelifjell Skisenter, i svært snøsikre høyfjell med til sammen over 50 nedfarter. Her er det mange spennende muligheter – fra alpinkjøring til off-piste, toppturer og langrenn.