Padling i Siljanelva helt ned til Farrisvannet i Larvik er en klassiker. Du starter ved broen i Siljan og padler ned Siljanelva til Farris, det største vannet i Vestfold.
Turen er lang og det anbefales å bruke et par dager på turen for å nye naturen og padlingen.
Du kan regne med at det blir en del bæring (dette vil være avhengig av vannføring), utstyr og padle ferdigheter.
Starter du ved broen i Siljan er et greit å padle ned elven til Gonsholtbrua, den ligger rett før Siljans store innsjø Gorningen. Denne strekningen er på ca. 4 km. Det er noen små stryk på denne strekningen, og ved stor vannføring må du vise stor varsomhet. De fleste foretrekker å bære utstyret under broen.
Det er ca. 2 km over Gorningen ned til demningen i sørenden, hvor du finner en fin plass med gapahuk, benker og griller du kan bruke. Her ligger også Damstua.
Litt historie: Siljan Historielag har mye interessant kulturhistorie å vise fram. Underveis kan du gjerne ta en tur bortom den lille øya Børja i sørøst hvor det er rester etter en bygdeborg. På nedsiden av demningen er det restaurert deler av en gammel tømmerrenne som gikk fra Gorningen til Lakssjø.
Skal du videre nedover kan det lønne seg å bære utstyret langs grusveien (ikke over demningen). Her kan det være lurt med en tralle da det er en liten bakketopp før veien går slakt ned til Lakssjø, ca. 1 km å gå. Andre alternativ er å bære/trille farkosten fra vestsiden av Gorningen-demningen et par hundre meter ned i innsjøen Lau. Den kan du padle tvers over og fortsette til enden av Lille Lau. Her er det igjen å ta båten på land og bære/trille ca. 500 meter ned til Lakssjø ved Kistebrua. Øst for brua ser du Kistefossen og Kistebrua før du går ned til vannet.
Du kan velge å bære eller trille kanoen, fra vestsiden av demningen i Gorningen, et par hundre meter ned i innsjøen Lau. Etter å ha padlet over vannet må du igjen ta kanoen på land å bære den ca. 500 meter ned til Lakssjø ved Kistebrua.
Ved utløpet av Lakssjø kommer du til den gamle nåledammen, her må du igjen på land. Strykene her kan være ganske kraftige hvis det er mye vann, ved lite vann er det litt steinete. Det beste er her å bære eller trille kanoen til nedenfor Moholt Jernverk, og ta den opp i sørenden av Lakssjø. Her kan du følge asfaltveien i ca.1 km.
På den siste del av etappen fra Verksbrua til Farris er det mer åpent landskap langs elva, med utsikt til jorder og gårder.
Farris er ca. 20 km lang og her kan det ved mye vind være mye bølger. Ved fine forhold er dette en nydelig innsjø for padling, med gode telt- og rasteplasser underveis. Du kan også bruke noen dager til å utforske forskjellige fjordarmer og øyen som ligger i Farris. Vil du ta turen helt ut kan du avslutte i småbåthavna sørøst i Farris, innenfor Kilenhalvøya.
Siljan har en berggrunn av bergarter som en gang var smeltet stein langt nede i…
Siljuhaugen er et monumentalt gravminne fra jernalderen som ligger ved Siljan kirke i…
Siljuhaugen ligger i et område med mange kulturminner og arkeologiske funn, blant annet…
Bygdeborgen «Børja» ligger på en odde i innsjøen Gorningen, fra ca 550 e.kr.
Funn av boplasser langs Siljanvassdraget tyder på menneskelig aktivitet helt tilbake til…
Dette populære badevannet og dets omkringliggende område, kan fortelle mange interessante…
Tømmerrenna ved Gorningen i Siljan ble brukt til fløtning av store tømmermengder.
Besøk Henrik Ibsen museum i Skien og opplev dramatikerens barndomshjem som den var når…
Gjerpen kirke ligger i Skiens nordre utkant, og er en vakker steinkirke, bygget i romansk…
Jernverket på Moholt ble anlagt og satt i gang i 1731 som en filial av det store…
I Skien ligger de første helleristningene som ble funnet i Norge. Helleristninger er…
Skien er en kommune med utrolig stort geologisk mangfold. En tur tvers over…
Besøk Brekkeparken i Skien en nydelig park med flotte blomsterbed, og med masse historie…
Hovedbygningen på Søndre Brekke gård i Brekkeparken har huset flere, fine tradisjonsrike…
Ibsentrappen er en betong- og granittkonstruksjon med en byste av Henrik Ibsen. Den har…