Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplev slående vakker natur og spennende kultur Museer og kulturell påfyll
Hva med å våkne opp som en telebonde på 1800-tallet, delta i Norgesmesterskap i ljåslått eller finne spor etter tre historiske stavkirker? Finn hvilepulsen blant gamle laftede gårdsbygg fra middelalderen, til lyden av hardingfele eller på tur i dype skoger. I Hjartdal, Sauland og Tuddal bugner det av historie og skjulte kulturskatter som bare venter på å bli oppdaget. Reis til Hjartdal, Sauland og Tuddal for å ta med helt unike minner med hjem.
Dykk ned i historien til et av de mest ikoniske hotellene i Telemark. Tuddal Høyfjellshotell ble bygget som et høyfjells- sanatorium i 1895 på solsiden av Gaustatoppen og det var hit velstående turister dro for å oppsøke skogens ro og frisk fjelluft. Her har du umiddelbar nærhet til flotte skog- og fjellturer som passer for alle, både sommer og vinter. Fra hotellet kan du gå en 6 timers fottur opp til Gaustatoppen (1883 moh) hvor du i klarvær kan se en sjettedel av Norge.
Ønsker du derimot å gå fra parkeringen ved Stavsro er dette en biltur på 10 minutter fra Tuddal høyfjellshotell. Oppdag hotellets imponerende samling av antikviteter og gamle møbler, der noe står utstilt og annet brukes i det daglige. Tuddal Hotell har 20 rom med hver sin unike sjarm, der du får følelsen av å være på en historisk reise tilbake i tid.
Den virkelig store opplevelsen på Tuddal høyfjellshotell ligger i måltidene. Nyt smakene av spennende viner og lokalprodusert øl fra «Fjellbryggeriet» til en utsøkt 4-retters meny som er basert på sesongen flotteste råvarer. Bli med og oppdag Babettes Gjestebud, et meget populært konsept der hotellet inviterer til en weekend med visning av den Oscar-vinnende filmen fra 1987, etterfulgt av nydelige måltider servert så korrekt opp til Karen Blixen-novellen som mulig. Til nå har over 3000 gjester tatt del i dette eksklusive konseptet som gir deg en kulinarisk opplevelse helt utenom det vanlige.
På tunet til Tuddal Høyfjellshotell kan du besøke «Gildehallen», en kafé som byr på en deilig meny bestående av norsk husmannskost på sitt beste og som er åpent for alle. I «bakeriet» får du kjøpt hotellets populære flatbrød og knekkebrød, i tillegg til at du kan delta på bakstkurs hvor du får et unikt innblikk i produksjonen av tradisjonsrik norsk bakehåndverk. I «Zakkæus Landhandel» har de eget kolonialutsalg med egenproduserte matvarer og øl, samt produkter fra utvalgte leverandører. Kjøp med deg fine gaver til venner og familie, eller et hyggelig minne fra oppholdet på Tuddal høyfjellshotell som ligger midt i hjertet av eventyrlige Telemark.
Tuddal Bygdetun ligger sentralt plassert i sentrum av bygda og består av 13 ulike gårdsbygg som gir deg muligheten til å utforske hvordan en typisk Tuddalsgård så ut på 1700-, og 1800-tallet. I juli holder bygdetunet åpent for besøkende der du får en omvisning i de historiske bygningene og blir kjent med Tuddal sin rike kulturarv. I museumsbygget finner du spennende utstillinger, kiosk og toaletter. På bygdetunet arrangeres det hvert år konserter og kulturarrangementer med lokale musikere som byr på både moderne og tradisjonelle toner fra Norge. Tuddal har fostret opp flere av Norges mest anerkjente folkemusikere, og har derfor vært et populært reisemål for folkemusikere over hele Norden i flere hundre år.
De siste årene har tuddølene Toralf Sletta, Gunnulf Sletta og Knut Buen arrangert konserten «Kjærleik til Tuddal» hvor du får oppleve folkemusikk av ypperste klasse, skrevet om og for Tuddal. Bygdetunet er i dag en del av Norsk Industriarbeidermuseum og kan besøkes hele året også utenom åpningstidene.
Bli med på en eventyrlig vandring langs kulturstien rundt Bjårvatn og oppdag storslått og magisk natur der troll og vetter har herjet i alle tider. Dette er en enkel tur for hele familien og kulturstien egner seg godt for sykkel og barnevogn. Turen starter på andre siden av veien for parkeringsplassen ved Fossehalli i Tuddal. Herfra følger du merket sti der du får oppleve tuddalstrollene «Sjuke-Knut» på Njuke, «Fluks» på Flugonfjell, «Lurv» på Lønnås og «Hakjespett» på Hovdeåsen. Er du riktig heldig kan du også få et glimt av Nøkken som bor under Rindebrua. Langs kulturstien finner du flotte rasteplasser med god utsikt, du kan besøke Tuddal kirke, Tuddal Bygdetun og unne deg et hyggelig måltid på Bøen kiosk og kafé eller kjøpe deg noe medbrakt på Joker Tuddal. God tur!
Hver sommer siden år 2000 har det vært arrangert Slåttefestival i Hjartdal. Her møtes unge og gamle for å konkurrere i å slå med ljå. Denne tradisjonelle metoden for innhøsting av gress til vinterfôr for husdyr er blitt avskaffet til fordel for moderne slåmaskiner. Som et ledd i styrke kulturformidlingen i området er Slåttefestivalen et populært arrangement hvor du kan oppleve spennende boder med salg av lokal kunst og matprodukter, i tillegg kan du stille som deltager i NM i ljåslått. Her er konkurransen inndelt i aldersgrupper fra barn 7-12 år, ungdom 12-20 år, voksne 20-60 år og voksne over 60 år. Du kan velge å konkurrere i kategoriene stutt ljå eller lang ljå. De siste årene har Slåttefestivalen hatt over 500 besøkende per dag og hele 15 fylker har vært representert i konkurransen. Hvorfor ikke ta med familien og konkurrere mot hverandre mens dere lærer om den tradisjonelle slåttekunsten?
Unn deg en helt unik overnatting på et ekte telemarkstun med omgivelser som tar deg 200 år tilbake i tid. Grevijord Fjellgård ligger sentralt til i Tuddal med nydelig utsikt over Bjårvatn og fjellene i området. Bo i Gamlestugu som tilbyr moderne fasiliteter kombinert med gammelt originalt interiør. Dette koselige gamle gårdshuset har 3 soverom og 8 sengeplasser. Her er korte avstander til en mengde sommer- og vinteraktiviteter for hele familien. Utforsk merkede kulturturstier, fiske- og badevann, padling, skiløyper og slalåmbakker. Verten tilbyr en omvisning i gårdsmuseet som forteller om hvordan gårdsdriften på fjellgården har endret seg gjennom ulike tidsepoker siden svartedauden. Grevijord Fjellgård er kvalitetsmerket med «Olavsrosa» fra Norsk Kulturarv og gir deg virkelig opplevelsen av å bo i eventyrlige Telemark.
Har du noen gang tenkt på å ta en gårdsferie, der du kan være med på å høste inn økologiske råvarer til ditt eget måltid og finne hvilepulsen i landlige omgivelser? På Tjønnås Økogård i Sauland gir Torild og Gunleik Skårdal deg en komplett opplevelsespakke av nydelig mat, natur og kultur. Her kan du bo i et laftet gårdshus med svalgang som gir deg flott utsikt over kulturlandskapet i Sauland. Måltidene består av økologiske råvarer fra gården og utmarka i området, i tillegg serverer familien Skårdal toner av norsk folkemusikk med bla seljefløyte, hardingfele og bondeharpe. Her kan du også få ulike guidede turer der du opplever skjulte utsiktsperler og dypdykker ned i spennende historier fra husmannsplassene i området. Tjønnås Økogård tar imot grupper inntil 10 personer fra torsdag til søndag hele året.
I Hjartdal kommune finner du 3 kulturrike kirker, én i hver bygd, og alle er bygget i samme tidsperiode. Den eldste er Tuddal Kirke som er en laftet trekirke bygget i 1796. Tidligere skal det ha vært oppført to stavkirker her, hvor den første brant ned i 1369. Deler av kirkeportalen er fortsatt bevart og befinner seg på Nordiska museet i Stockholm. Allerede året etter ble det bygget en ny stavkirke som stod her frem til 1796. Selv om hardingfela ble regnet som djevelens instrument av mange kristne, er den en viktig del av kulturen i Tuddal og er i dag et godkjent instrument i kirken. En av de mest markante og betydningsfulle folkemusikerne fra Tuddal, Svein Løndal (1864-1949), har fått en minnestein reist på graven sin ved Tuddal Kirke og en bauta på Tuddal Bygdetun.
Den nest eldste er Hjartdal Kirke som ligger sentralt plassert i Hjartdalsbygda. Dette er en laftet trekirke bygget i 1809 og har mange likhetstrekk med Tuddal kirke. Også her skal det ha stått en stavkirke fra gammelt av, kalt «Holmskyrkja» som stod oppført på neset der kirkegården ligger i dag. Denne skal ha vært fra omkring 1200-tallet og stavkirkens døpefont finnes bevart på Norsk folkemuseum i Oslo. La deg forbløffe av den sterke historien som er knyttet til Hjartdal og bøndene her, hvor det ved kirken er oppført en minnestein om bondeopprøret som fant sted her i 1540.
Før sølvfunnet på Kongsberg ble det oppdaget sølv og kobber ved Sundsbarmvatnet mellom Kviteseid og Flatdal. Kong Christian III sendte tyske bergverksfolk til stedet med store krav til telebøndene om leveranse av mat, transport og brensel. Da bøndene tok til motmæle, sendte kongen soldater fra Akershus festning for å sette en stopper for opprøret. Ved Bågålia like ved Hjartdal kirke la bøndene ned våpnene, men fem av lederne for teledølene ble halshogget på jordstykket Bråråker (Blodåkeren) like ved kirken. Ved Hjartdal kirke finner du også en gapestokk som gir deg et innblikk av fortidens brutaliteter.
Sauland kirke er den nyeste av de tre kirkene og ble oppført i 1859. Tidligere stod det en stavkirke fra 1200-tallet her som skal ha vært den største av de tre stavkirkene i området (Hjartdal, Sauland, Tuddal). Kirkeportalen til stavkirken er bevart og står utstilt på kulturhistorisk museum i Oslo. Det berømte maleriet «Gudstjeneste i en norsk landskirke» av Adolph Tidemand fra 1845, henger i dag på Nasjonalmuseet og vitner oss om hvordan stavkirken så ut innenfra. I middelalderen kan man anslå at det fantes over 1000 stavkirker i Norge, men i dag er kun 28 bevart og de regnes som noen av de viktigste representantene for europeisk middelalderarkitektur laget i tre.
Med andre ord er det ingen grunner til å kjøre forbi Hjartdal, Sauland og Tuddal på din neste reise gjennom eventyrlige Telemark. Her får du alt det beste Telemark har å by på av kortreist mat, fantastisk kultur og storslått natur i møte med et hyggelig vertskap. Er du klar for å skape nye gode minner?
© Visit Telemark 2025. Copyright