Velkommen til Skåtøy, her finner du mange flotte turmuligheter og spennende steder å besøke!
Digitalt kart finner du her. Hvis du ikke er så kjent på Såtøy men vil utforske stiene anbefaler vi å gå inn på norgeskart.no eller laste ned UT appen. Det jobbes med å legge til stiene på kartet her slik at du hele tiden kan følge med på om du er på rett vei (eller rettere sagt, rett sti!)
Det er markert mange interessepunkter langs løypa, her får du litt mer informasjon om hver av de.
1. Skåtøy i farta tilbyr:
Book deg inn via visitkragerobooking.no eller kontakt Nina Haugland på tlf. 913 79 248 eller Gro Haugland på tlf. 979 77 856 (kajakk og løping). Følg gjerne Skåtøy i farta på Facebook.
2. Ferjeleie Skåtøyroa
Når du ankommer Skåtøy med bilferje, kan du se den store sjøbua fra 1700 tallet som ble brukt som saltbod i forbindelse med skipsverftet til familien Biørn. Sjøbua ble senere båtbyggeri og er i dag fredet.
3. Gammel isdam
En sentral næring i 1800-tallet i Kragerø er – eksport av is. Isen ble brukt til kjøling og lagring av mat, og ble eksportert over store deler av Europa. Mot slutten av 1800-tallet avtar denne eksporten, og seilskutetida går mot slutten. På mange steder i Kragerødistriktet kan man finne spor etter «istiden» som her på Skåtøy. (Mer om Kragerøs historie kan du lese her)
4. Eidkilkanalen/trollet
Eidkilkanalen er en kunstig bygget kanal som deler Skåtøy i to. Forbindelsen er opprettholdt da Krikkenveien går i bru over kanalen. Arbeidet med denne ble påbegynt i 1924, og kanalen åpnet seg selv i 1926 da demningen i sørøst brast under presset fra isen og fylte kanalen med vann. Ved innløpet til kanalen ser du Eidkiltrollet som er malt på bergveggen.
5. Stavseng Fyr
Stavseng fyrstasjon ligger på Skåtøy på østsiden av Kragerøfjorden, og er et innseilingsfyr til Kragerø. Stavseng fyrstasjon ble planlagt og bygget i 1874 samtidig med Strømtangen fyrstasjon noe lenger ute i fjorden, og danner overettlinje med denne. Fyrstasjonen består av 4 bygninger; fyrvokterbolig med fyrtårnet plassert på gavlveggen mot sydvest, uthus, oljebod og naust. Fyrtårnet ble forhøyet ca. 3 meter i 1907. Tårnet er sammenbygget med fyrvokterboligen på samme måte som et kirketårn til skipet. Stavseng ble avfolket i 1968 og er automatisert.
6. Eidkilen bakeriutsalg
Ved idylliske Eidkilen finner du et bakeriutsalg med mange fristelser: Nybakte økologiske surdeigsbrød, rundstykker, kanelboller, kald drikke, kaffe og is. Ta også gjerne en tur innom morgenutsalget i bakeriet på Øytunet. Velkommen. Følg Eidkilen bakeriutsalg gjerne på Facebook.
7. Øytunet overnatting
Vakkert overnattingsted på Vestre Skåtøy på veien til Krikken kystfort. Opptil 50 sengeplasser fordelt på stort hus og leiligheter. Egnet for ferie, selskap, firmaturer, seminarer, bryllup e.a. Mat til arrangementer kan bestilles fra Eidkilen bakeriutsalg. Her kan du også leie kajakker. Se mer på: www.oytunet.no og følg oss gjerne på Facebook.
8. Krikken (festningsanlegg fra andre verdenskrig)
Krikken Kystfort ligger på den ene enden av øya Skåtøy, strategisk plassert rett ved innseilingen til Kragerø. Med mengder av kanoner, 130 mål med kanonstillinger, skyttergraver og store fjellhuler, var Krikken kystfort et av landets største under 2.verdenskrig. I dag er området et flott turområde som ruver på toppen av berget med en fantastisk utsikt – fra Portør i vest til Jomfruland i øst. Ta med deg lommelykt for å dra på en liten historisk oppdagelsesferd gjennom de mange løpegangene og underjordiske korridorene, men husk at all ferdsel er på eget ansvar. Les mer her.
9. Skåtøy skjærgårdsfrisør
Skjærgårdsfrisør Irene Dåvøy har studio i Granliveien 6,10 minutters gange fra både Skåtøyroa og Skåtøybrygga. Hun tar også hjemmebesøk på fastlandet og på Skåtøy om ønskelig! Timebestilling på Facebook, timma.no eller ring 46470834.
10. Helleren
Helleren på Skåtøy kalles Hvistendahlhelleren. En bred fjellskrent med stort utheng, helleren ligger ikke så langt unna det lille og kjente huset i skogen "Pestas hus".
11. Pestas Hus
Pesta fra Skåtøy ble maleren Theodor Kittelsens ”femme fatale” som biografene Koefoed og Økland betegner henne siden hun ble gjennomgangsfiguren i Kittelsens serie om Svartedauen, en historisk tragedie som Kittelsen hadde vært opptatt av lenge. Arbeidet med verket ble påbegynt på Skåtøy. Kittelsen beskriver med egne ord hvordan han fulgte etter ‘Pesta’ for å se hvor hun bodde. Man mener at Plasshytta kan være stedet der denne damen bodde, og det falleferdige huset blir nå omtalt som ‘Pestas hus’.
12. Fredet Eik
Ved denne eika ,som er et landemerke på Skåtøy, møttes øyfolket til dans og hyggelig samvær før i tidn.
13. Theodor Kittelsens Bosted
I dette huset bodde kunstneren Theodor Kittelsen da han var nygift. Han og Inga fikk sitt første barn på Skåtøy, og han malte flere motiver fra Skåtøy. Theodor Kittelsen ble født i Kragerø, og hans barndomshjem er nå et museum. Du finner dette i Kragerø sentrum. Huset på Skåtøy er derimot privateid, så husk å respektere privatlivet til de som bor her. Veien går forbi huset, så du kan likevel få se stedet der Kittelsen nøt lykkelige dager, men også traff den uhyggelige damen han senere baserte sine 'Pesta' illustrasjoner på. Huset man tror hun bodde i kan du også se (pkt. 11)
14. Åskvika (gjestebrygge) og Lokalet (forsamlingshus)
Dette er ei offentlig brygge i tillegg til en liten, men fin badeplass.
15. Skåtøy Kirke
Kun et steinkast unna Skåtøy Kafe finner du en stor flott kirke som har fått tilnavnet Skjærgårdskatedralen. Kirken er tegnet med ca 800 sitteplasser og er i dag på en delt 6. plass blant landets største trekirker. Skåtøy kirke ligger i nydelige omgivelser midt på Skåtøys smaleste parti med lett adkomst fra Skåtøybrygga på innsida av øya og Åsvika gjestebrygge på utsida. Hovedveien fra fergeleiet på Skåtøyroa går forbi kirken. Kirken ligger ca. 2,1 km fra fergeleiet.
I kirken arrangeres det gudstjenester, konserter og utstillinger som er verdt et besøk, spesielt på sommerstid, men også på våren og høsten. Sommerstid arrangeres ukentlig orgelkonserter på det unike Hollenbach-orgelet som står i kirken.
16. Skåtøy Kafe
Besøk Skåtøy Kafé – en kulturell møteplass i Kragerøskjærgården. Kafeen som ligger på Kragerøs største øy tilbyr et mangfold av kunst-, musikk og kulturopplevelser. Et samlingssted for øyas fastboende, tilreisende og turister.
17. Galleri Bak Fasaden
Om du vil berøre og berøres av kunst i øyvakre omgivelser, da må du ta turen til Skåtøys «Galleri Bak Fasaden» i sommer. Galleriets utstillere byr på forundring og undring - og nye opplevelser i sommeridyll. For mer info se her.
18. Kragerøskjærgården Montessoriskole, Flerbrukshus og Hinderløype
Flerbrukshuset sto ferdig i 2002, bl.a. ved hjelp av stor, lokal dugnadsinnsats og tippemidler og inneholder gymsal med teaterscene, samt lokaler hvor det tidligere var barnehage. Kan leies ut til fester, o.l. I skogen rett bak skolen og flerbrukshuset ligger ei lavterskel hinderløype, med taubane, slenghuske, klatrebaner, mm. Løypa er forholdsvis «ufarlig», men barn bør følges av voksne. All bruk er på eget ansvar.
19. Skåtøybrygga gjestebrygge
Kalles også Kirkebrygga. Her anløper hurtigbåt med skoleelever, og også «Gamle Kragerø»-ferga på spesialoppdrag. På innsida fins noen friplasser for små båter. Fra enden av flytebrygga er det fint å bade.
20. Elleville strikkedille
Hos Elleville strikkedille kan du kjøpe ferdig håndstrikk, garn, tilbehør og oppskrifter m.m. Ann Kristin Lund tar også imot strikkeoppdrag dersom du ønsker noe spesielt. I tillegg kan hun by på nydelig egenprodusert sjampo og kremer samt velsmakende saft, syltetøy, urtekrydder og diverse sylta grønnsaker fra egen hage i sommerhalvåret.
21. Elefanten (utsikt og strand)
Elefanten er en fjellformasjon som ligner en elefant. Herfra kan du nyte fin utsikt og solfylte dager med et deilig bad ved den fine sandstranden.
22. Catering Solutions
I enden av Kirkesundveien, ca. 5 km fra ferjeleiet, finner du Catering Solutions. Dennis van Voornveld og hans familie byr i sommersesongen, på ekte italiensk pizza fra vedfyrt steinovn i hagen. Du kan også få levert nybakt brød direkte på hytta eller i båten, dersom du er på Skåtøy. Ta en sykkel-, gå- eller båttur og nyt varm steinsovnspizza i naturen. Skal du ha et arrangement leverer Dennis, alt fra velsmakende enkel lunsj, møtemat, fingermat, kald buffé eller 9 retters middag til små og store selskaper, hele året. Se mer her.
23. Fotball, håndball, tennisbane og gapahuk
Mellommyra har en sjuerbane med flott grasmatte, asfaltert kombinert tennis- og håndballbane, en flott gapahuk, et klatrestativ for barn og en utendørs teaterscene.
24. Filtmakeriet
Besøk filtmaker May Hvistendahl i hennes filtmakeri på Skåtøy. May er en dyktig kunstner innen nanofilt. Det sies at hun faktisk er verdens dyktigste og har holdt kurs i nanofilt rundt om i hele verden. May lager også hatter, klær, brudekjoler osv, så et spennende sted å besøke for både store og små. Se mer her.
25. Korset (Gammelt idyllisk fiskevær)
På enden av Skåtøy, kun et steinkast fra havet, men likevel beskyttet av de mange flotte holmene rundt, ligger et idyllisk gammelt fiskevær kalt Korset. Dette stedet som tidligere har vært både hovedhavn for vårsildfiskerne og losstasjon med et yrende liv av fiskebåter og seilskuter er nå byttet ut med en deilig ro og nydelig skjærgårdsidyll. Blant gamle flotte loshus ved sjøkanten finner både feriegjester og fastboende roen her ute blant hav og holmer.