Adkomst: Kjør fra Tinn Austbygd opp gjennom hele Tessungdalen og opp mot fjellovergangen til Uvdal (Imingen) nesten til Småroi Fjellstue. Småroi Fjellstue har ikke noe skilt, men ligger i det første hyttefeltet du kommer til oppe på fjellet.
Parkering: Parker rett før parkeringsplassen som ligger langs veien rett før Småroi fjellstue.
LØYPE
Stien begynner til høyre for Borgåe der den krysser veien på motsatt side av p-plassen. Når du står med ryggen til fjellet Gavlen (nærmest) og ser innover, ser du tre topper. Den største og bakerste i midten er Borgsjåbrotet.
Følg stien hele veien og du kommer til en hytte med grønt tak. Et lite stykke før hytta tar du av til høyre og følger stien innover og oppover. Nå går du i retning Lufsjå og Store Normannslepa. (Snowshoe Thompson-løypa).
Du kan også gå rett oppover, men da kommer du i ulendt terreng. Når du følger stien mot høyre et stykke oppover, kommer du til en stor steinrøys. Et stykke før steinrøysa forlater du stien og tar av til venstre og går på skrå oppover i lia mot de to toppene. Her vil du se en varde på en topp. Følg merkene til du kommer til vrakrester etter et militærfly som styrtet her i 1954.
Fra flyvraket går det en sti rett opp og da har du Borgsjåbrotet foran deg. Først kommer du til en flate med et belte av store stein. Dette krysser du og går rett opp mot toppen.
Når du kommer på toppen er det helt flatt og midt på står en varde. Fra toppen kan du i klart vær se til Lufsjå, Hårteigen, Hallingskarvet og Gaustatoppen.
TERRENG
Det første stykke følger du en sti som er lett å gå og ikke bratt. Etter hvert stiger det litt mer og man må krysse litt i myrterreng hvor man må trå på steiner for å unngå vann – litt avhengig av vannføring. Så blir stien gradvis mer stigende og et stykke oppe må man forlate stien og gå i lyng o.lign. på vei mot flyvraket. Herfra går det sti igjen og det siste stykke til toppen er noe bratt men ikke vanskelig.
Lengde: ca 8 km (tur/retur)
Tid: 3-4 timer (tur/retur)
Høydeforskjell: ca 305m
Flyvraket på Borgsjåbrotet
Et jagerfly på øvelse styrtet i lia nedenfor Borgsjåbrotet i 1954. Det var flere fly og to av dem ville ta en ekstra runde over Tessungdalen da det plutselig fikk problemer og antakelig mistet noe av halestykket. Da flyet begynte å miste høyde droppet det vingetankene over Tessungdalen og forsøkte å komme over Borgsjåbrotet. Dette mislyktes og flyet styret nedfor toppen og ble knust i småbiter. Den 24 år gamle piloten som var alene i flyet ble drept momentant.
Flere av beboerne i Tessungdalen kunne følge med på hendelsesforløpet hjemmefra. De største vrakdelene ble fjernet men mange små vrakrester ligger i dag spredd over et område på ca. 150 x 300 m.
Det er reist et monument av vrakdeler påmalt et hvitt kors og flysetet står som et minnesmerke over piloten. Småroi Hyttelag har laget en minnekasse i stål som inneholder beskrivelse av hendelsesforløpet, bilder av piloten og flyet og diverse avisartikler som beskriver hendelsen.
Det er også en gjestebok som man kan skrive i når man har besøkt minneplassen.
Stig om bord i det historiske toget på Rjukan eller Mæl stasjon, og tøff deg gjennom…
Nå har Rjukan sol hele året. Oppe i fjellsiden er det montert et digert solspeil som…
Tinn Museum er et bygdetun med hus fra før Svartedauden og framover. Den eldste…
Den vakre, uregjerlige Rjukanfossen hadde kraften. Ingeniøren Sam Eyde og…
På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og…
Under 2. verdenskrig foregikk kampen om tungtvannet på Vemork ved Rjukan. Gjennom fire…
Rjukanfossen er et vakkert skue når den slippes, dessverre er det ikke så ofte da…
Gaustatoppen er et av Norges vakreste fjell og byr på utsikt utover 1/6 av Norge!…
Hardangervidda Nasjonalparksenter har en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og…
Tuddal bygdetun er et idyllisk tun som ligger i Hjartdal kommune. Her kan du bli bedre…
Samlingane presenterer eit mangfald av skulpturar, maleri, grafikk og teikningar av…
Skinnarlandsamlinga har meir enn 100 arbeid av Knut Skinnarland (1909-1993) i form av…
Raulandsakademiet er et kurs- og aktivitetssenter, vandrerhjem og et levende bygdetun.
Handverksutstilling, handverkarverkstadar, sommarkafè, steinomnsbakeri, konsertar og…
Kulturlandskapssenteret tek i mot grupper heile året, og har besøksdel på Holm landhandel…
Myllarheimen er husmannsplassen der felespelaren Torgeir Augundson (1801-1872), best…