På Vestsiden, i området ved Frydentopp, finner du Porsgrunns eldste bergarter. Dette området er en del av det man kaller det norske grunnfjellet, og består av granitt og gneis dannet for mer enn en milliard år siden.
Disse prekambriske bergartene har vært igjennom mye, for eksempel fjellkjede-dannelser og –nedbrytning. Under en av disse fjellkjedene, ble nesten hele Porsgrunn kommune, og for øvrig hele kysten ned til Kristiansand, presset opp og over deler av berggrunnen i nordvest. Dette skjedde langs en enorm forkastning, som siden har blitt aktivert flere ganger opp igjennom historien. Denne forkastningen går midt i sørlige deler av Porsgrunnselven, og er grunnen til at «Ælva» brekker 90 grader mot øst, og ut i Frierfjorden. Beveger du deg litt østover er du straks inne i et område preget av en helt annen geologi.
Berggrunnen øst for Vestsiden skole, som utgjør store deler av kommunen og hele bysentrumet, ble dannet da Norge lå sør for ekvator. Men ikke nok med det, det lå også under vann, og bergartene ble avsatt på havbunnen, derav avsetningsbergarter (sedimentære bergarter). Disse ble dannet fra 542 til 417 millioner år siden, og geologisk kalles disse steinene for kambro-siluriske, etter periodene de ble dannet under. Her finner du blant annet sandsteiner, skifere og kalksteiner med rikt organisk innhold, noe som har lagt grunnlaget for flere industrier i området.
Videre østover, mot Bjørkedalen, trer du på nytt inn i et område som byr på en ny geologisk historie. Her er du innenfor et området hvor det for ca. 300 millioner år siden utspant seg et inferno av vulkanske utbrudd, og dette er berggrunnen restene av. På denne tiden sprakk jordskorpen opp, og en rekke vulkaner ble dannet idet flytende magma fra mantelen trengte seg opp i dagen. Hendelsen kalles i dag for Oslo-riften, og spor etter denne vulkanismen finner du altså i Porsgrunn kommune. Bergarter som er særlig utbredt er syenitt og larvikitt.
I Porsgrunn kommune finner du også geoparkens kontorer og besøkssenter, i gamle Porsgrunds Porselænsfabrik. Her er det mulighet for å komme innom for å utforske alt du måtte lure på vedrørende geoparken, både gjennom geoparkutstillingen og gjennom oss de jobber der.
Auksjonshallen i Porsgrunn kombinerer auksjonshus og antikvitetsbutikk og holder til i…
Geoparken ligger i Telemark og Vestfold fylker og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø,…
I Gea Norvegica Geopark sitt besøkssenter på porselensfabrikken i Porsgrunn kan både…
Norges eneste porselensfabrikk, Porsgrunds Porselænsfabrik, ligger i Porsgrunn og er…
På Porselensmuseet i Porsgrunn blir du invitert inn i en verden av håndverk og historie,…
På Porsgrunds Porselænsfabrik kan du se hvordan porselensmalerne dekorerer porselen,…
Den nye kirken i Porsgrunn, Østre Porsgrunn kirke, er en arkitektonisk perle og er blitt…
På Hakastein Kulturminnepark finner du rester etter Norges eldste kjente kirke, landets…
Kapitelberget på Bratsberg med sine kirkeruiner er det fremste minnet etter den mektige…
Kirken på Kapitelberget i Skien er bygget på et korallrev, mer enn 430 millioner år…
M/S Victoria, også kjent som kanaldronningen, seiler slusecruise i fast rute mellom Skien…
Snipetorp, Skiens eldste boligkvarter og bosted til Henrik Ibsens foreldrene, overlevde…
Ibsenhuset er Skiens kulturhus og holder til midt i Skien sentrum som har et bredt utvalg…