Turlengde: 11 km tur/retur / 4 timer
Vanskelighetsgrad: middels krevende tur
Sesong: mai – august
Hægefjell i Nissedal er et populært fjellområde både for turfolk og fjellklatrere fra hele Europa. Du må være sprek til bens, for det er veldig bratt opp fjellet. Utsikten er magisk.
Norske og tyske klatrere oppdaget de unike fjellene i Nissedal på slutten av 80-tallet. Det majestetiske Hægefjell har de siste 20 årene blitt en av de meste brukte klatrefjellene i Norge, med ca. 50 ulike ruter i alle vanskelighetsgrader. En av de mest kjente rutene i Europa for uerfarne klatrere finner du her: Via Lara. Langs den første delen av turløypen ligger det en del kjempestore steiner. De blir brukt til klatring- eller buldring, som det heter når du klatrer på steiner uten sikring.
Beskrivelse av turen
Opplevelsen starter alt ved Fjoneferga ved fylkesvei 41. Du starter turen langs en grusvei, og følger den i ca. 40 minutter. Så tar du av til høyre på godt merket og skiltet skogssti. Nå kommer du inn i en vakker gammel skog, med grønn og mosekledd skogsbunn, som minner om eventyrskog med tusser og troll. Veien videre er bratt i starten, før den flater ut innover kuperte myrområder. Siste del før toppen er det også bratt.
Når du har kommet opp på fjellet møter du de lette svaa, som gjør fjellene i Nissedal så spesielle. Her er det veldig bratt, men det er lett å gå opp til varden på toppen. Nå kan du nyte utsikten over Nisser, Vrådal og fjella mot Fyresdal. Vil du gå videre er det merket tursti videre mot Vrådal (5km).
Litt historie
De gamle fortalte at Hægefjell har navnet etter en jente som hette Hæge. Ho gjette nord i heiene. En dag kom tåken så tett at hun knapt så foten foran seg. Så gikk hun seg frem på et bart fjell. Der ville hun roe kyrne og ga de salt. Sauene og geitene skubbet seg fram for å få sin del, og dermed dyttet de til Hæge så hun falt ned fra fjellet og slo seg i hjel.
Dette er den mest vanlige fortellingen om Hægefjell, men den rette forståelsen er nok «Det hellige fjellet». Hægefjell skiller seg ut på flere måter som høyt, fritt og imponerende.
Kjøreforklaring
1. Du kan kjøre til turmålet fra Vrådal og Trungen. Kommer du langs RV 41, ta av ved skilt som peker mot Fjone, (ca. 20 km fra Vrådal og 20 km fra Treungen) og ta Fjoneferga over Nisser. Ferga kjører hver time fra 15. juni – 20. august.
2. Du kan også kjøre til Fjone fra Treungen sentrum. Følg Fjonevegen, FV354, i 21 km. Fra Fjone skole følger du kjøreruten mot Hægefjell. Avkjøringen er merket med skilt til Hægefjell. Dette er en privat vei, så husk å betale veiavgift. Følg grusveien til du kommer til parkeringsplassen ved foten av fjellet. På parkeringsplassen er det en informasjonstavle med bl.a. kart over turen.
Fjoneferja i Nissedal, MF Nissen, frakter passasjerer og biler over det vel 500 meter…
Fyresdal Bygdemuseum ble stiftet i 1909 og er et av Norges eldste bygdetun. Her finner du…
Folkestadbyen i Fyresdal består av gamle idylliske hus med mange fine små hager og tun.…
Korleis såg ein velståande gard i Vest-Telemark ut for om lag 200 år sidan? Sjå nokre av…
Kviteseid gamle kyrkje ligg ved Kviteseid Bygdetun, og er ei steinkyrkje med m.a.…
Opplev sjarmerende Kviteseidbyen ved Telemarkskanalen! Utforsk lokale kafeer, butikker og…
Åmdals Verk gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for.…
Våmur Utsiktspunkt i Telemark, hvor bratte fjellsider møter majestetisk Fyresvatn. Nyt…
Russvassdammen, som har vært et sentralt element i tømmerfløytingen i Fardøl siden 1860,…
Skimuseet i Morgedal formidlar Telemark og Noreg sin polar- og skihistorie med…
Øverbø er Sondre Norheim, den moderne skisportens far, sin fødeplass.
Heimen til bilethoggaren Anne Grimdalen er den best bevarte komplette fjellgarden i…
Dalen Hotel, eventyrhotellet fra 1894, i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn…
Sjarmerande lita stavkyrkje. Ligg ved fantastiske Vest-Telemark museum Eidsborg. Omvising…
Er loftet til sagnomsuste Åse Stålekleiv eit av verdas eldste verdslege trebygg?
Loftet…