Hamaren er en universelt utformet turvei som passer for alle brukergrupper. Turveien ligger helt nede ved Fyresvatn og er omkranset av flott furuskog og en spennende berghammer som kalles Klokkarhamaren. Her har du muligheter for mange forskjellige aktiviteter og vi håper du vil trives i dette flotte friluftsområdet.
Nå kan du rusle en tur i skogen 15 meter over bakken. Den nye tretoppveien er en spektakulær 1 km lang og 2 meter bred plankevei/boardwalk som går på stolper helt til toppen av Hamaren (Klokkarhamaren). På enden av stien befinner seg en utsiktssirkel med 45 meter i diameter som gir en fantastisk utsikt utover Fyresvatn.
Tretoppveien er designet av Danmarks ledende arkitektfirma, EFFEKT og skal gi alle menesker muligheten til å komme seg på topptur i Fyresdal uansett funksjonsevne.
Mer informasjon om prosjektet finner du her.
Universell turvei
Total lengde: ca. 3,5 km
Terreng: lett
Gangtid: ca. 1-1,5 timer
Turveien går langs vannet, forbi Munkhola, før en kommer inn på en trebru, som er konstruert som en tømmerrenne til minne om fløtningstiden i Fyresdal. Veien går så videre på en spektakulær gangbru rundt Hamarens sydligste punkt, før den igjen går over i en tømmerrenne i retning utekjøkkenet og grillhytta.
Videre går veien nordover langs vannet mot Grunnviksbukta. Du kan velge når du kommer til utekjøkkenet om du vil skrå over til Gimle skole og kanskje ta en tur til toppen av Hamaren.
Om du velger å gå rett frem kommer du til en flott platting i vannkanten og til grillhytta lengst nord i Hamaren. På veien sør igjen følger du en asfaltert vei forbi Gimle skole og barnehagen, mens du kommer inn på gruset vei igjen forbi Klokkargarden og tilbake til bryggeparken og Fyresdal Næringshage.
I tillegg til rundløypa er det mange stier på kryss og tvers i Hamaren.
Turveien til Klokkarhamaren, den høyeste toppen i Hamaren (343 moh), er gruset.
De mest brukte stiene er skiltet og merket av på kartet.
Langs veien vil du finne bord og benker tilrettelagt for en hyggelig rast.
Underveis kan du nyte nisten eller lage din egen mat i grillhytten eller i utekjøkkenet. Du kan også bruke bålplassen på toppen, Klokkarhamaren. Ellers er det flere fine plasser å stoppe for å ta en rast og spise niste, eller rett og slett bare hvile og nyte utsikten.
I Hamaren er det tillatt å telte, men det er viktig å være oppmerksom på at området ikke er optimalt for teltbruk. Terrenget er kupert og har få flate områder utenfor løypene. Derfor anbefales bruk av hengekøye som alternativ overnattingsmulighet.
Det finnes det mange furutrær som er perfekte for oppheng av hengekøyer.
En annen mulighet er å benytte deg av gapahukene som står på toppen av Hamaren. Disse hyttene gir et flott skjul og beskyttelse mot vær og vind. Du kan slå leir her og nyte naturen rundt deg, samtidig som du har et tak over hodet. Gapahukene gir deg en autentisk naturopplevelse uten å måtte sette opp et telt. Dersom du likevel foretrekker å telte kan du slå opp telt i bryggeparken.
Midt i hjertet av Hamaren ligger det en flott sykkelløype som er bygget av Bike Solutions fra Frankrike. Løypen er retningsstyrt, det vil si du sykler opp en vei og ned en annen vei. Løypen er skiltet og det er viktig at alle følger skiltingen. Sykkelløypen passer for alle og er gradert som en blå løype.
Fra den blå løypen går det en avstikker som er gradert som rød løype. Dette er en nedfart som er for de med litt mer erfaring. Løypen er bygd av elever på Gimle skole etter instruksjon fra Bike Solutions. På toppen av sykkelløypen har elevene laget benker og bord for en rast.
Her i parken kan du lære mer om lokalt dyre- og planteliv, treslag, historie og eventyr gjennom flotte naturstiskilt. Skiltene er tilpasset barnehagebarn og småskoleelever, men også de som er større kan lære noe av disse infoskiltene. Infoskiltene er plassert på steder som passer til tema, noen er plassert nær turveien, andre litt mer unna. Kartet vil vise hvor de ulike skiltene står. Små piler langs turveien og stiene viser deg veien hvor du skal gå.
Fyresdal kommune har 4 SUP brett til gratis utlån. For mer informasjon ta kontakt med Turistinformasjonen.
Sommeren 2021 fikk Hamaren sin egen tretopptrampoline. Trampolinen er montert ca. 3 meter oppe i furutrærne og måler 5x5 meter. Den har høye vegger, slik at du kan hoppe og sprette som du vil. Du må klatre opp en taustige for å komme opp. Vel oppe kan du hoppe og sprette, flere av gangen. Du kan også ligge og se opp i tretoppene, eller du kan overnatte. Det er ikke lov med alkohol og sigaretter eller skarpe gjenstander.
Høsten 2021 fikk Hamaren en egenorganisert klatrepark. Klatreparken er levert av Høyt og Lavt, og den har en utforming som gjør at du kan bruke den uten sikringsutstyr. Her kan du klatre i nett, balansere, henge i zipline, eller huske på en kokosnøtt. Veldig populært for både store og små.
I desember 2021 ble det avduket et helt unikt klatreelement for barn, en 3,5 meter høy bjørn i stål og tre, laget og designet av Valebjørg Design. Barna kan klatre inn i bjørnen og inni finner de et lysende hjerte som er fullt av spennende små figurer. I tillegg til bjørnen har det også kommet en rev på plass i samme design.
Følg Fv 355 til Fyresdal sentrum . Ta av til Fyresdal Næringshage eller til Fyresdal Samfunnshus som ligger i nærheten av Fyresdal idrettshall. Sist nevnte ligger nærmest tretoppveien og lekeparken . Som besøkende til Hamaren Aktivitetspark og Tretoppvegen kan du parkere og starte enten ved Fyresdal Samfunnshus eller Fyresdal Næringshage mot betaling.
Folkestadbyen i Fyresdal består av gamle idylliske hus med mange fine små hager og tun.…
Fyresdal Bygdemuseum ble stiftet i 1909 og er et av Norges eldste bygdetun. Her finner du…
Russvassdammen, som har vært et sentralt element i tømmerfløytingen i Fardøl siden 1860,…
Våmur Utsiktspunkt i Telemark, hvor bratte fjellsider møter majestetisk Fyresvatn. Nyt…
Åmdals Verk gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for.…
Fjoneferja i Nissedal, MF Nissen, frakter passasjerer og biler over det vel 500 meter…
Heimen til bilethoggaren Anne Grimdalen er den best bevarte komplette fjellgarden i…
Dalen Hotel, eventyrhotellet fra 1894, i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn…
Jettegrytene sør i Nissedal er naturens eget badeland. Her ligger jettegryter på rekke og…
Korleis såg ein velståande gard i Vest-Telemark ut for om lag 200 år sidan? Sjå nokre av…
Kviteseid gamle kyrkje ligg ved Kviteseid Bygdetun, og er ei steinkyrkje med m.a.…
Samlingene hos Z-Museum i Treungen omfatter tusenvis av sjeldne objekter. Her kan du gå…
Sjarmerande lita stavkyrkje. Ligg ved fantastiske Vest-Telemark museum Eidsborg. Omvising…
Er loftet til sagnomsuste Åse Stålekleiv eit av verdas eldste verdslege trebygg?
Loftet…
Eit stort moderne museum med stavkyrkje, aktivitetspark, bygdetun og flotte utstillingar.…