Etter inspirasjon fra Cinque Terre vandringene ved Liguriakysten i Italia, tenkte Silje Sjøtveit i kirken i Tinn at hvorfor ikke vandre fra bygd til bygd rundt Tinnsjøen?! Og når hver bygd i tillegg har en vakker hvit trekirke, hva er vel mer naturlig enn å vandre fra kirke til kirke? Austbygde kirke, Atrå kirke, Mæl kirke, Gransherad kirke og Hovin kirke ligger som perler på en snor rundt Tinnsjøen.
Mennesker har i over tusen år vandret til sin kirke, og her i Tinn har vi flere gamle kirkeveier som går over åsene. Deler av disse veiene er fortsatt intakt, men mange er dessverre grodd igjen. Det har vært et stykke arbeid å finne frem til gamle veier og nye stier som gjør at vi kan komme oss rundt Tinnsjøen til fots. Men ved hjelp av nye traktorveier, grusveier og gamle stier har vi kommet oss helt rundt.
Pilegrimsvandringene "mellom dei Kvite Kyrkjer rundt Tinnsjøen" kan gjøres som dagsturer eller du kan gå rundt Tinnsjøen i ett strekk. På hele runden (90km) vil du bruke fra 4 - 6 dager avhengig av hvor langt du vil gå hver dag.
Det anbefales å starte i Mæl, slik at du lettere kan planlegge turen med Storegut eller buss til Tinnoset på forhånd. Det er også enkelt å komme til Mæl med buss eller bil. Det er parkeringsmuligheter på Mæl bussholdeplass. Hvis du kommer med buss til Tinn kan du også starte i Gransherad.Det anbefales også å gå videre fra Dal kirke til Rjukan for å oppleve Verdensarvstedene.
Ta gjerne det historiske toget fra Rjukan stasjon tilbake til Mæl. Slik kan du koble sammen natur og kultur opplevelser.Veiforholdene på alle etappene er en vakker miks av gamle stier, skogsveien, kjærreveien og en del bratte og ujevne stier, som krever gode fjellsko. Noen kilometer er på bilveier med lite trafikk. Etappene mellom Mæl og Dal og mellom Tinnoset og Gransherad varierer bare med 200 hm, og er derfor ikke så krevende.De andre dagene følger veien alltid opp til åskanten og ned inn i dalen igjen med inntil 700 hm opp og ned. De nøyaktige tallene finner du på hvert enkelt tur. På hjemmesidene kan du laste ned GPX data til bruk på vei.
Det anbefales å gå Pilegrimsvandringene rundt Tinnsjøen mellom 1. juni og 31. september. Da er snøen smeltet.Informasjon om hvordan du kommer hit, butikker, restauranter og overnattingssteder finner du på nettside www.kvitekyrkjer.no
OBS: Du må på forhånd bestille båtskyss fra Tinnoset til Sandviken for Etappe Gransherad - Hovin
Det er også laget en flott guidebok som inkluderer beskrivelser med kart, forslag til dagsetapper, praktiske råd og tips til vandringen, informasjon om kirkene, salmer, dikt og mer. Denne boken kan kjøpes på rjukanbooking.no eller ved utvalgte butikker i Tinn kommune.
Mer informasjon på https://www.kvitekyrkjer.no/ som også er oversatt til tysk og engelsk
Stig om bord i det historiske toget på Rjukan eller Mæl stasjon, og tøff deg gjennom…
Tinn Museum er et bygdetun med hus fra før Svartedauden og framover. Den eldste…
Nå har Rjukan sol hele året. Oppe i fjellsiden er det montert et digert solspeil som…
Den vakre, uregjerlige Rjukanfossen hadde kraften. Ingeniøren Sam Eyde og…
Gaustatoppen er et av Norges vakreste fjell og byr på utsikt utover 1/6 av Norge!…
Under 2. verdenskrig foregikk kampen om tungtvannet på Vemork ved Rjukan. Gjennom fire…
På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og…
Rjukanfossen er et vakkert skue når den slippes, dessverre er det ikke så ofte da…
Tuddal bygdetun er et idyllisk tun som ligger i Hjartdal kommune. Her kan du bli bedre…
Hardangervidda Nasjonalparksenter har en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og…
Kulturlandskapssenteret tek i mot grupper heile året, og har besøksdel på Holm landhandel…
Nutheim Galleri
I 1878 såg Galleri Nutheim dagens ljos. Der kan de sjå utstilling av…
Bli med inn i Norges største stavkirke, Heddal Stavkirke, den vakreste av dem alle! Du…
På Heddal bygdetun får du blant annet se hvordan norske hus har forandret seg over tid,…
Telemark Kunstmuseum viser kunst i en vakker industrihall og tilbyr morsomme aktiviteter…
Et besøk på Verdenarvsenteret Rjukan-Notodden industriarv gjør deg bedre kjent med…