I forrige episode av «71 grader nord-team» har deltagerne besteget Gaustatoppen, hvor Elisa og Thomas stakk av med seieren, til tross for at de startet sist. Det betyr at de deler ledelsen med Adam & Jon før den femte etappen skal starte. Deltagerne fikk overnatte inne på turisthytta og i tillegg fikk de gleden av å ha parterapi.
Dagen starter på Telemarks tak med strålende sol og nydelig frokost på Gaustatoppen Turisthytte. Deltagerne er klare for en ny etappe. På første delen av etappen skal de bestige selve toppunktet på Gaustatoppen, 1883moh. Derfra skal de følge nord-ryggen nedover via en post på Gaustabrottet og helt ned til Rjukan sentrum. Siden dette er 1600 høydemeter i bratt terreng, må Wanda starte nede i Rjukan og Vita må klare seg på egenhånd de første timene. Deltagerne skal møte opp der solen alltid skinner …
Rjukan ligger i Vestfjorddalen og 6 måneder i året, på vinterstid, er sola borte. Men på Rjukan torg er det sol hele året på grunn av et digert solspeil, som ble montert oppe i fjellsiden i 2013. Ideen om Solspeilet ble lansert av Oscar Kittelsen og Sam Eyde 100 år tidligere, men som endte opp med å bygge Krossobanen (Krossobanen er stengt på ubestemt tid) istedenfor.
Rjukan by ble bygd i begynnelsen av 1900-tallet og det var takket være gründeren Sam Eyde som oppdaget «verdens høyeste fossefall» her. Hans visjon om å «sette Rjukanfossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene», var starten på det som skulle bli Norsk Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til. På kort tid ble en hel by reist ved foten av Gaustatoppen. Det ble bygget fabrikker, arbeiderboliger og direktørboliger – en hel «Company Town» som var arkitekttegnet i sin helhet, med alle funksjoner en komplett by trengte. Dette skjedde parallelt med at oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon, og ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa til det aller rikeste på 100 år. Industriarven på Rjukan og Notodden kom på Unesco’s verdensarvliste i 2015. I dag kan du selv utforske verdensarvbyen. Bo på historiske Rjukan Admini som var Hydros administrasjonsbygg, besøk Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork som i 1911 var verdens største kraftstasjon, men også åstedet for verdens mest berømte sabotasjeaksjon under andre verdenskrig. I tillegg kan du utforske «Company Town Rjukan», til fots eller fra sykkelsete, bli med på en reise tilbake i tid med Rjukanbanen, eller komme deg opp til sola med Krossobanen (stengt på ubestemt tid), Nord-Europas første totausbane.
Apropos Krossobanen! Etter at deltagerne får tak i billetter på Rjukan torg, blir de fraktet med Krossobanen (stengt på ubestemt tid) til foten av Hardangervidda, hvor de finner nødvendig utstyr for neste eventyr. Denne gangen skal lagene utforske mektige Hardangervidda til fots.
Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå og strekker seg over 8600 km2. Den indre kjernen av Hardangervidda er en av Europas største nasjonalparker. Opplev det selv ved å ta turen til Kalhovd Turisthytte enten til fots eller fra sykkelsete. Og du! Ikke glem fiskestanga, det kan godt hende at det blir fiskemiddag underveis. Vil du lære mer om naturen og villreinene på Hardangervida, da bør du ta turen innom Hardangervidda Nasjonalparksenter.
Se hele episode 9 av 71 grader nord-team på discoveryplus.com.